Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız-borsalarımız kanalıyla iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edeceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak” dedi.
TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Ticaret Odaları Konseyi, TOBB Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi ile TOBB Ticaret Borsaları Konseyi’nin müşterek toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile konsey başkanlarının katılımlarıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada FETÖ’nün darbe girişimine değinerek, “Öncelikle Büyük Zafer’in 94. yıl dönümünde bize bu vatanı, devleti, hürriyetimizi kazandıran Büyük Millet Meclisi Reisi ve Başkumandan Mustafa Kemal başta olmak üzere Fevzi, İsmet ve Kazım paşaları, Milli Mücadele’nin asker ve sivil tüm kahramanlarını saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum. Bugün de 100 sene öncesine benzer bir istiklal ve istikbal mücadelesi veriyoruz. Çeşitli isimler altındaki terör örgütlerinin alçakça saldırılarının zaten hedefindeydik. 15 Temmuz’daysa bunlardan daha sinsi olan ama aynı hainlikteki FETÖ örgütünü gördük. Hem Türkiye siyaseti hem de Türkiye ekonomisi için tarihi bir stres testi oldu. Milletin dirayetiyle bu test başarıyla geçildi” ifadelerini kullandı.
“TOBB, odalar ve borsalar olarak tam 27 milyon lira yardım topladık”
Türkiye’nin gücünü sandıktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi meşru kabul etmeyeceğini gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Oda ve borsa camiası olarak, darbe girişimine ilk tepki gösteren, bu gayrimeşru kalkışmayı tanımadığını açıklayan meslek kuruluşu olmaktan gurur duyuyoruz. 81 ilde oda ve borsalarımız demokrasi mitinglerine katıldılar, gıda ve lojistik gibi çok çeşitli destekler verdiler. Hepsiyle iftihar ediyorum. Yine ilk defa burada açıklıyorum. Tarihe geçen bu destansı demokrasi mücadelesinin şehit ve gazileri için devletimizin başlattığı yardım kampanyasında da bu camia bir rekor kırdı. TOBB, odalar ve borsalar olarak tam 27 milyon lira yardım topladık, daha da devam ediyoruz. Vatana, bayrağa ve demokrasiye sahip çıkan sizlerle bu camiayla ayrıca iftihar ediyorum. Allah hepinizden razı olsun” şeklinde konuştu.
“Suriye’de teröristlere karşı operasyon başlatan ordumuza da başarılar diliyorum” diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“Allah teröristlere karşı cansiperane mücadele veren askerimizin, polisimizin yardımcısı olsun. Allah onları muzaffer kılsın. Darbe girişimi sonrasında TOBB olarak faaliyetlerimizi üç eksen üzerine oturttuk. Bu kapsamda yurt dışında algı yönetimi için devletimizin resmi diplomasi sürecine destek sağladık. Ayrıca 98 ülkedeki muhataplarımızla ve 25 çok uluslu iş örgütü ile temaslar kurduk. Yurt dışındaki bilgi kirliliğini kaldırmak için buralarda hızlı bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Yarın da Cumhurbaşkanımızla birlikte Çin’de G-20 toplantısına gidiyoruz. İkinci önemli konu hali hazırda yerleşik yatırımcıların güvenini tesis etmek ve yükseltmek. Bunun için iki önemli toplantı düzenledik. Önce Türkiye’de yatırım yapmış 300 büyük yabancı şirketimizi, sonra da 81 ildeki oda ve borsa başkanımızı Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile bir araya getirdik. Yaşanan süreci liderlerimizden dinleyen yatırımcılarımızdaki ilk tedirginlik kayboldu. Herkes şimdi ileriye bakıyor. Odaklandığımız üçüncü alan da reformlar. Çok şükür ekonomimiz çok fazla yara almadan bu darbe girişimini atlattı. Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı. Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve ekonomiyi tanıtmak çok daha önemli hale geldi.
“SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak”
2 hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek mesleki eğitim ve istihdam seferberliğini başlattıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız-borsalarımız kanalıyla iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edeceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İstihdam üzerindeki prim maliyetinden herkes şikâyet ediyordu. İşte çözüm burada ayağınıza geliyor, firmalarımız mutlaka bundan yararlanmalı. Öte yandan, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek çeşitli düzenlemeler üzerinde kamu idaresiyle birlikte yaptığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler sağladık. Elbette reel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu başka iyileştirmeler de var; KOSGEB cansuyu kredileri canlandırılmalı, KOBİ’lerimizin Kredi Garanti Fonu’ndan daha fazla yararlanmalarını sağlamak için teminatlandırmadaki kısıtlamalar kaldırılmalı, vergisini düzenli ödeyen firmalar ödüllendirilmeli, yargıdaki sıkıntıları rahatlatmak üzere belli miktarın altındaki ticari davalarda tahkim zorunlu kılınmalı. İnanıyorum tüm bu çalışmalar kısa sürede sonuç verecek ve Türkiye yeniden tempolu büyüme sürecine girecektir” diye konuştu.
TOBB olarak yıllardır “güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi” vurgusu yaptıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Bu ikisi birbirini tamamlayan bir bütündür. Biri olmadan diğeri olmaz. Sağlamlığı tescillenmiş demokrasimizle, siyasi partilerimiz arasında başlayan mutabakat zeminiyle, halkımızdaki birlik beraberlik duygularıyla geleceğe daha olumlu bakıyoruz. Siyasetteki mutabakat ortamının piyasalardaki güveni artıracağına ve ekonomimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Hükümetimizin son dönemde özel sektörü rahatlatan, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması, iş ve yatırım ortamını iyileştiren düzenlemeler, damga vergisinde sağlanan kolaylıklar gibi adımlarını takdirle karşılıyoruz.”