Toç-Birsen Kahramanmaraş Şube Başkanı Bayram Nurdoğan'ın konuyla ilgili yazılı basın açıklaması:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Ekmeğimizi ve Geleceğimizi İsraf Etmeyelim düşüncesiyle başlattığı “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” hayatımızı olumlu etkileyecek çok önemli bir kampanyalardan birisidir.

Kampanyanın amacı; tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı olan, milyonlarca insanın aç olduğu günümüzde çöpe atılan ekmeğin önüne geçmektir Bu kampanyanın çıkış yeri olan TMO tarafından yapılan araştırmaya göre ülkemizde ekmek israfının boyutlarını araştırmak için yürütülen çalışmalarda korkunç boyutlar ortaya çıkmıştır.

Öyle ki Toprak Mahsulleri Ofisi 2012 yılında Büyükşehir'de ekmek israfına yönelik bir araştırma yapmıştır. Araştırma sonunda günlük 101 milyon ekmek üretildiği; bunun 95 milyonunun tüketildiği, 6 milyon adet ekmeğin ise hayvan yemi olarak tüketildiği veya çöpe atıldığı tespit edilmiştir. Çöpe atılan günlük 6 milyon adet, yıllık 2,1 Milyar adet ekmeğin ekonomimize maliyeti ise 1.546 Milyar TL'dir. İsraf edilen bu ekmeklerin yıllık maliyeti ise; 500 kilometre duble yol veya 80 tane 100 yataklı hastane, ya da 500 adet okul yapılabiliyor.

Aynı araştırmaya göre Türkiye'de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor. Yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton. 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 1001 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. 1 yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira.

TMO'nun ana faaliyet konusunu teşkil eden hububat içinde yer alan ve ekmeğin temel hammaddesini oluşturan buğday, açlıkla mücadele eden dünyada giderek daha stratejik hale gelmektedir.

Toplumumuzun her kesiminin sofrasına giren ve nimet kelimesiyle özdeşleştirilerek kutsal kabul edilen ekmeğin israfı; çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen Bakanlığımızı ve Kurumumuzu derinden üzmektedir.
Ayrıca israf edilen her dilim ekmekte dünyadaki aç insanların hakkının bulunduğu da dikkate alınmalıdır.

Araştırma, israfın boyutları ile ekmek israfının önlenmesinde toplumun bilgilendirilmeye ve bilinçlendirilmeye ihtiyacı olduğu sonucunu ortaya koyduğundan böyle bir kampanyanın başlatılması görev bilinmiştir.

Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi de olan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”, 17 Ocak 2013 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılmıştır.
Bizde TOÇ BİR-SEN olarak; Toprak Mahsulleri Ofisi'ni, 100 milyonlarca insanın aç olduğu bir dünyada, ülkemizde ekmek israfının önlenerek, ülke ekonomimize ciddi katkılar sunmak adına düzenlediği “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”ndan ötürü  tebrik ediyor, yürütülen çalışmanın halkımızın desteğiyle başarılı olmasını temenni ediyoruz.