Türk Otomobil Fabrikası AŞ. (Tofaş) CEO’su Cengiz Eroldu, 2005’te 285 bin adet seviyesinde olan hafif ticari araç iç pazarının 2014’te 180 bin seviyesinde kaldığını söyledi. Hafif ticari araçların ticari işletmelerce kiralanamadığını belirten Eroldu, konuyla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Yılın ilk 2 ayında iç pazarda 90 bin adet aracın satıldığına dikkat çeken Eroldu’ya göre tüketici seçimler sonrasında risk görüyor olabilir.

Bir süre önce Kamil Başaran’ın yerine göreve getirilen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Bursa’daki fabrikanın sosyal tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Otomotiv pazarının geçen seneyi 770 bin seviyesinde kapattığını anlatan Eroldu, şunları kaydetti:


"Gerçekleşen satış rakamı, önceki seneye göre yüzde 10’luk küçülmeyi gösteriyor. Bizim için önemli olan; ağırlıklı olarak iş yaptığımız hafif ticari araç pazarı ise geçen seneye göre yüzde 4 daha düşük seviyesinde kaldı. Türkiye otomotiv sanayi Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üreticisi. Yerel sanayinin küresel rekabetini sürdürebilmesi için bir taraftan ar-ge ve üretim yetkinliğinizin çok iyi olması lazım. Diğer taraftan da pazarın büyüklüğü de çok önemli faktör. Biz, her ne kadar hafif ticari araç pazarı, pazar ortalamasından daha düşük gösterse de bir miktar toparlanma emareleri gösterse de henüz istediğimiz seviyede olmadığını düşünüyoruz. 2005’de Türkiye’de hafif ticari araç pazarı 285 bin adetti. 2014 senesinde bu rakam 180 bin seviyesinde kaldı. Bir takım pazarda olan iyileşmeler K2 belgesi gibi bürokratik iyileştirmelere gidildi, bunun da olumlu etkisi oldu ama biz yapılması gerekenler var. Bu pazarın biraz daha büyüyor olması lazım."

"YENİ PPROJELERLE 2 VARDİYADAN 3 VARDİYAYA GEÇİYORUZ 300-400 YENİ İSTİHDAM YAPACAĞIZ"

Tofaş’ın Türkiye’nin 6’ıncı, Bursa’nın da ikinci büyük şirketi büyük şirketi olduğuna işaret eden Cengiz Eroldu, "2013’de ödenen vergilerle vergi rekortmeni olduk. Uzun yıllardır sosyal güvenlik kurumuna en çok pirim ödeyen kuruluş olduk. İstihdam konusunda da çalışmalarımız var. Bu sene beklediğimiz üretim artışı paralelinde 300-400 seviyesinde bir istihdam yapmayı düşünüyoruz. 2016 sonrasında projelerimiz devreye girdiğinde büyük ihtimalle şirketimiz 2 vardiyadan 3 vardiyaya çıkacak." diye konuştu.

2014’te Türkiye toplam otomobil üretiminin yüzde 19’unu tek başlarına gerçekleştirdiklerini vurgulayan Eroldu, şöyle devam etti:

"Yaptığımız 142 bin ihracatla da toplam otomobil ihracatının yüzde 16’sı Tofaş tarafından yapıldı. 2014’te Bursa’nın toplam ihracatı 11,7 milyar dolardı, bunun 2 milyar dolarını Tofaş karşıladı. 2 milyar dolarlık ihracat otomotiv sektöründe en çok ihracat yapan üçüncü firma olduk. 353 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi. 2014 yılı mali açıdan da iyi bir yıl oldu. Satışlarımız yüzde 6 artarak 7.4 milyar lira seviyesine ulaştı. Net karımız 574 milyon lira oldu. 2014 yılı bizim için tarihimizin en önemli ciro kar ve aktif büyüklüğü rakamlarına ulaştığımız sene oldu."

"1,5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPIYORUZ"

2014 yılında önemli yatırım kararları aldıklarını belirten Tofaş CEO’su Eroldu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başta sedan otomobil projemiz olmak üzere toplamda 1,5 milyar lira yatırımı onayladık. Bu gerçekten otomotiv sektörü için tarihi bir yatırım tutarı. Bu paralelde de 2014 senesinde 400 milyon dolar yatırım hamlesi yaptık. Bunlar ciddi rakamlar. 2014’te Bursa’da alınan toplam teşvik belgeleri 2.2 milyar lira, sadece bizim aldığımız 2 milyar lira oldu. Tüm Bursa’nın aldığı teşvik belgesi kadar tek başımıza 2013 aralık ayında teşvik belgesi aldık."

"HAFİF TİCARİ ARACIN KİRALANMASININ ÖNÜ AÇILMALI "

2015 yılında Türkiye otomotiv pazarının çok hızlı başlangıç yaptığını anlatan Eroldu, şunları söyledi:

"Tahminlerimizin ötesinde bir başlangıç oldu. Biz de aynı paralelde hızlı başlangıç yaptık. Bazı ürünlerimizde talebi karşılamakta zorlanıyoruz. İnşallah bu böyle devam edecektir. İlk 2 ayda geçen yıla oranla Türkiye otomotiv pazarı yüzde 33 artış gösterdi. Bu ciddi bir gelişme ve toplam 90 bin adet satış yapıldı. Otomobil pazarı yüzde 27, hafif ticari araç pazarı yüzde 52 büyüdü. Hafif ticari araç pazarındaki büyümenin devam etmesini istiyoruz ama önümüzde bir takım engeller var. Hafif ticari araçların kiralama işlemine onu olmaması. Şuanda Türkiye’deki mevzuat gereği kiralanan araçların öz mal olması gerekiyor. Dolayısıyla siz, işletmenizde kiralık ticari araç kullanamıyorsunuz. Yalnızca otomobiller kiralanabiliyor. Bu konuda gerekli düzenlemenin yapılması hafif ticari araç pazarındaki engelleri biraz daha kaldıracaktır. Bu segmentin daha büyümesini sağlayacaktır."

"2015’TE 250 BİN ARAÇ ÜRETECEĞİZ"

Toplam pazarın geçen senenin üzerinde ,800 bin adet satış rakamıyla yılı kapatacağını tahmin ettiklerini dile getiren Eroldu, "Bu pazarda en az 100 bin araç satışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2014’teki performansımızı yeni yılda biraz daha iyileştirmeyi planlıyoruz. 2015 senesinde 250 bin araç üretmeyi planlıyoruz, projelerimiz tamamlandığı zaman fabrikada 400 bin üstü üretime çıkmayı hedefliyoruz. Kapasite 440 bin ama Türk insanı her şeyi yapar. Tüm projelerimizi gerçekleştirdiğimiz zaman Tofaş’ın Fiat içindeki rolü de artacaktır. Hafif ticari araçta en önemli üretim merkeziyiz. Sedan otomobilin yerlilik payı yüzde 65-70’ler seviyesinde. Çünkü biz Türkiye olarak motor şanjımanı üretmiyoruz." açıklamalarında bulundu.

Bir gazetecinin artan dolar kurunun otomotiv piyasasını nasıl etkileyeceği yönündeki soruyu da cevaplandıran Eroldu, ağırlıklı olarak girdilerinin Euro üzerinden olduğuna dikkat çekerek, "ABD malları pahalaşırken Avrupa malları ucuzluyor. Tofaş acısından bu durumu çok olumlu görüyorum. ABD’ye ihraç ettiğimiz Doblo avantajımız var. Tofaş olarak baktığımızda girdilerimizin önemli bir kısım Euro. Euro alıp Euro olarak satıyoruz. Kurdaki yukarıya doğru hareketlilik bizim karlılığımızı olumlu etkileyecektir. Türkiye’deki otomotiv pazarı ağırlıklı euro menşeli ürünler satıldığı için pazarda kurdan kaynaklı çok büyük artış olmaz." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "Erken talebin sebebi ne olabilir, seçimler mi? Yeni araçlar için kuyruklar oluşur mu?" yönündeki soruyu cevaplandıran Eroldu, "İnşallah, şuan çok fazla sıra olacağını beklemiyoruz. Doblo’da biraz sıra var. Ama boyutunu rakiplerimiz olduğu için söylemeyeyim. Tüketici seçim sonrasında belirsizlik görüyor olabilir. Seçimden sonra nasıl bir risk ortaya çıkacak? Orada bir risk görüyor olabilir. Bu sebeple talebini erkene almış olabilir. Ben, çok büyük bir risk görmüyorum." şeklinde konuştu.