Bursa’da otomotiv devlerinden Renault ve Tofaş’ın ardından Coşkunöz’de başlayan iş bırakma eylemleri sürüyor. Her üç fabrika önündeki işlerin bekleyişi sürüyor.

Tofaş önünde bekleyen işçilerle bir araya gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sendika ağalığına son verilmesi gerektiğini söyledi. Sendikaların yetkilerini kötüye kullandığını öne süren Tanal, şunları söyledi: "İşçilerin istediği tek şey var. Sendika var, sendikanın farklı işyerlerine uyguladığı sözleşmeler farklı. Bosch’ta uygulanan sözleşme farklı, Renault ve Tofaş’ta imzalanan sözleşme farklı. İşçiler, Bosch’taki sözleşmenin aynısını istiyor. Sendika işverenle anlaşmış durumda, işçileri mağdur etmiş durumda. Burada, sendika hakkını ve görevini yetkisini kötüye kullanıyor. Kanunlar; bir sendika yetkili görevini kötüye kullanamaz, eğer kötüye kullanırsa imzaladığı sözleşmeler de hükümsüzdür. İşçi kardeşlerimiz imzalanan sözleşmenin işverenle sendikanın girift ilişkiler içine girerek işçiyi mağdur ettiği, işçi de mağdur olduğu için hak arama mücadelesi veriyor."

NE YİYECEĞİMİZE, KAÇ ÇOCUK YAPACAĞIMIZA KARIŞAN İSYASİ İKTİDAR İŞÇİLERİ NEDEN DİNLEMİYOR?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun halkın sorunlarını dinlemek için bugün Bursa’ya gelmesine rağmen eylem yapan işçilerin yanına uğramamasına sitem eden Tanal, "Siyasi iktidar vatandaşın ne giyeceğin, ne içeceğine, kaç tane çocuk yapacağına karışıyor, bu işçilerin mağduriyetiyle ilgilenmiyor. Bugün Başbakan Davutoğlu Bursa’da. Niçin Bursa’ya geldi; halkın sorunlarını inlemek için. Bursalılar burada işte. Bu sesi dinlemeye niçin gelmiyor? Benim ne içeceğime, ne yiyeceğime bakıyor, bu insanların dertlerine bakmıyor. Sendika ağalığına, sendika patronluğuna son vermek lazım. İşçileri mağdur eden sendika ağalarıdır. Bu işçileri yollara düşüren sendika patronlarıdır, burada aracısız kendi haklarını arıyorlar." diye konuştu.

Tofaş'ta da üretimin durduğunu hatırlatan Mahmut Tanal, şunları kaydetti: "Bir defa; hukuk güvenliği yok, hukuk güvenliği olmadığı ülkelerde istikrar olmaz, düzen olmaz, adalet olmaz, üretim de olmaz. Üretim ve istihdamın olabileceği yerler hukukun olduğu yerlerdir. İşçinin hukuk güvenliği yok, ekmek, iş güvenliği yok. Yani bugüne kadar görülmemiş bir şey. Sendikalar hep iki yıllık sözleşme yaparken bu sendika 3 yıllık sözleşme yapmış. Sendikalar sözleşme yaparken tek tip sözleşme yaptılar, ama burada iki tip sözleşme yapmışlar. Çalışan personel diyor ki; ey sendika ben sana bu yetkiyi verdim, hak ve hukukumu kolla. Ekonomik durumumu iyileştirmeden gidip işverene teslim olamazsın. Burada sendika işverene teslim olmuştur."

İşçilerin sorunlarını dinleyen CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ise "Asıl sorun; sendikaya mahkumiyet ve işe mahkumiyettir. Tüm bunlar, iş güvencesini ortadan kaldıran anlayışa neden olmuştur. Maalesef çoklu sendika anlayışı, çoğulcu ve demokratik bir anlayışa neden olmamıştır. Buradaki işçilerin sıkıntısı, bugüne kadar kendi rızaları dışında sözleşmelerin getirdiği mağduriyetlerdir. Talep eden toplum olmayı isteyen bir direniş hareketi başlamıştır." dedi.

Öte yandan fabrika önünde eylem yapan işçiler sık sık, 'Sadece fabrika çalışanları eyleme katılabilir, Lütfen işçi kardeşlerimiz personel kartlarını göstersin' şeklinde uyarı anons uyarı yapıyor.