Bursa'da, otomotiv sektöründe geçen ay üyesi oldukları sendikanın toplu iş sözleşmesinde yeterli zammı alamadığı gerekçesiyle işçilerinin üretimi durdurmasının yankıları sürüyor. Tofaş’ta çalışan 3 bin 500 işçinin Çelik-İş'e üye olmasıyla sendikanın, Tofaş'ta yetkili sendika konumuna yükseldiği belirtildi.

Eylemlerin ardından Türk Otomobil Fabrikası'nda (TOFAŞ) çalışan 3 bin 500 işçinin üyesi olduğu Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, "Tofaş işçisini mahcup etmeyeceğiz. Çelik- İş Sendikası ve Hak-İş Konfederasyonu demokrat bir kuruluştur. Temsilcileriyle, yöneticileriyle tamamen demokrasinin tüm organlarında toplu sözleşmelerde söz ve karar sahibi işçidir. Burada da Tofaş işçisi olacaktır. Bunun sözünü veriyorum. Türk işçi hareketi Tofaş işçisiyle, Renault işçisiyle Türkiye’de büyük bir işçi hareketinin önünü açmıştır." dedi.

Otomotiv devleri Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarında çalışan işçilerin zam talebiyle başlattıkları ve kısa sürede bazı fabrikalara da sıçrayan üretim durdurma eylemlerinden sonra işçilerin yeni sendika arayışı sürüyor. Eylemlerin hemen ardından Tofaş’ta çalışan 3 bin 500 işçi Çelik-İş'e üye oldu. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, Bursa Merinos Kültür ve Kongre Merkezi'nde 'Tofaş işçilerinin kardeşlik, birlik ve kararlılık toplantısı'na katıldı.

'TOFAŞ'TA YETKİLİ SENDİKA OLDUK'

Sendikaya yeni üye olan işçileri tebrik eden Çelik-İş Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, şunları kaydetti: "Tofaş işçisini mahcup etmeyeceğiz. Çelik- İş Sendikası ve Hak-İş Konfederasyonu demokrat bir kuruluştur. Temsilcileriyle, yöneticileriyle tamamen demokrasinin tüm organlarında toplu sözleşmelerde söz ve karar sahibi işçidir. Burada da Tofaş işçisi olacaktır. Bunun sözünü veriyorum. Türk işçi hareketi Tofaş işçisiyle, Renault işçisiyle Türkiye’de büyük bir işçi hareketinin önünü açmıştır. Bunun için kendilerine teşekkür ederim, önlerinde saygıyla eğiliyorum. Biz bu hareketi Türkiye yönünde dalgalandıracağız. Salt çoğunluğu aşmış durumdayız. 3 bin 500 civarında işçi bize geçti ve bu yüzde 50 demektir. Artık, Çelik-İş Sendikası fiilen Tofaş’ta yetkili sendikadır. Bu fiili bir durumdur, bu durumu tüm arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Biz tabanın söz ve karar verdiği bir sendikayız. Sendikamız asla Tofaş işçisinin kararı olmadan hiçbir hareketin içerisinde olmayacak. Onun için söz ve karar Tofaş işçisinindir."

Toplantının ardından Çelik-İş Tofaş Şubesi'nin açılışı da gerçekleştirildi.