Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOFAŞ), önümüzdeki Eylül ayında piyasaya çıkması beklenilen Aegea'nın üretimi öncesi çalışanlarına birer Cumhuriyet altını hediye etti. Çelik-İş Bursa Şubesi ise şirketin işten çıkardığı 82 kişiye 500'er lira bayram harçlığı dağıttı.

Mayıs ayındaki otomotiv eylemleriyle gündeme gelen fabrikalardan TOFAŞ'ta Ramazan Bayramı öncesi moraller yerinde. Şirket, Eylül ayında piyasaya çıkması beklenilen yeni modelinin lansmanı için çalışanlarına birer adet altın dağıttı. Fabrikanın geçen ay işten çıkardığı 82 işçiye 500'er lira para yardımında bulunulduğu bayramlaşma töreninde konuşan Çelik-İş Bursa TOFAŞ Teşkilatlandırma Uzmanı İbrahim Gürkan, fabrikanın bu uygulamayı her yeni modeli için yürüttüğünü kaydetti. Gürkan, "Son işe alımlarla birlikte 5 bin 500 civarında mavi yaka çalışan sayısı var. Bizimde sendika olarak 3 binin üzerinde üyemiz var. Bu arada kararsız işçi kardeşlerimiz de var. Amacımız; kararsızların bir an önce uyanıp hak arayan arkadaşlarının yanında olmalarını sağlamak. TOFAŞ'ta yeni modelin üretimine geçilecek. Lansman hediyesi olarak uygulanan bir yöntem bu. Daha önce de her yeni modelde olduğu gibi şirketin lansman hediyesi olarak belirlediği Cumhuriyet altını hediyesi verildi. Bu uygulama her yeni modelde hediye veriliyor. Hediyeler değişiyor ama her yeni modelde bir takım hediyeler veriliyor." diye konuştu.

Çelik-İş Bursa Tofaş Teşkilatlandırma Uzmanı Mehmet Altın ise şunları kaydetti:

"Malum sendikanın, fabrikanın yeni model lansmanı amacıyla verdiği altın yardımı gibi fabrikanın kendi verdiği yardımları kendilerine mal etmesine inanmayın. Lansmanlarla ilgili yaptığımız toplantılarda insan kaynakları yönetimi zaten bu uygulaması bize bildirmişti. 'Yönetim bu direnişinden mesajını aldı, saat ücretinize yapamazsak da elimizden gelen, bayram paralarında olsun her türlü iyileştirmeler sizi tatmin edilecek' diye bize söz verilmişti. Herkes neyin ne olduğunu biliyor. Herkes malum sendikayı tanıyor."

BİZ KAMU MALINA ZARAR VERMEDİK AMA İSMİMİZİ KIRMIZI ÇİZGİYE ÇİZDİLER

İşten çıkarılan işçilerden Çağaçan Tümen ise şunları söyledi: "22 Haziran akşamı eyleme katıldığımız, slogan attığımız için çıkarıldık. Bu eylemlere başladığımızda fabrikanın ve kamunun malına zarar vermeyi düşünmedik, halen de düşünmüyoruz. İllegal örgütlerle, aşırı uç gruplarla her defasında iliştirdiler. Hiçbir şekilde onlarla işimiz olmadı. Herhangi bir örgütle bağımız çıkmadı ortaya. Bizim ismimizin kırmızı kalemle çizilmesi oldu. Çıkarıldığımız maddeden, 'ahlaksızlık, işyerinde huzuru bozmak, etik dışı hareketlerde bulunmak' iddiasından çıkarıldık. Birçok yere başvurduk ama iş bulamadık." şeklinde konuştu.

Burak Asar isimli işten çıkarılan işçi de şu iddiaları dile getirdi:

"Eşim çalışmıyor, işten atıldım. Evim kira. Kredilerim var, ödeyemiyorum. Mağduriyet yaşıyoruz. Sendika bize bayram harçlığı yaptı. İşvereni ve malum sendikanın mağduriyetini yaşıyoruz. Yeni iş bulamadık. Üzerimize kırmızı çizgi çekildi. Dava süreci başladı. Fabrikadan ahlaksızlıktan dolayı çıkarıldık. İş fesih kağıdında bu yazıyor. Diğer fabrikalara gittiğimizde 'Biz TOFAŞ'a yan sanayi olarak çalışıyoruz, bize bizden atılan adamları işe alırsanız sizinle ilişkilerimizi gözden geçiririz’ diye e-mail atmışlar."

Çelik-İş Bursa Şube Başkanı Ali İhsan Dal da bayram yardımıyla ilgili şunları söyledi: "Bu arkadaşlarımız tazminatsız olarak işten çıkarıldılar. Sendika olarak mağduriyeti bir nebze gidermek için 500'er lira bayram harçlığı dağıtıyoruz."