Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Tursun, “Çiftçilerimiz, üretimde kullandığı tohum, gübre, motorini pahalı alırken, ürün fiyatlarının düşük belirlenmesi çelişkisinin giderilmesini istiyoruz.” dedi.

İlhan Tursun, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, 14 Mayıs’ın ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kutlandığını ifade etti. Tarımın vazgeçilemez düzeyde önemli bir üretim alanı olduğunu söyleyen Tursun, “İnsanlığın ihtiyaç duyduğu her türlü gıda üretimini gerçekleştiren tarım sektörü ve onun olmazsa olmaz unsuru çiftçilerimizin değeri ancak geçen yüzyılın sonlarında anlaşılmaya başlanmıştır.” dedi.

Tarımsal üretim yapan çiftçiler olarak, Avrupa Birliği ülkelerindeki üreticiler kadar destek istediklerinin altını çizen Tursun, şöyle devam etti: “Çiftçilerimiz, üretimde kullandığı tohum, gübre, motorini pahalı alırken, ürün fiyatlarının düşük belirlenmesi çelişkisinin giderilmesini istiyoruz. Tarımsal üretim girdilerinde destek, ürün fiyatlarında ise hakkaniyetli bir fiyat düzeyi talep ediyoruz. Kredi faizlerinin çiftçimizin lehine pozitif ayrımcılık yapılarak indirilmesini ve çiftçilerimizin bankaların haciz kıskacından kurtarılmasını en önemli sorunlarımız arasındadır. Tarımsal kredisini ödeyemeyen ve icralık olan çiftçilerimiz tarım topraklarını, makine ve teçhizat donanımını elden çıkarmak zorunda kalarak daha da yoksullaşıyor. Tarım sigortasının kapsadığı alanların genişletilmesi ve sigorta primlerinin çiftçinin ödeme gücüne göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Mevcut sigorta yasası çiftçiden çok şirketleri korur niteliktedir. Bu durumun düzeltilmesini talep ediyoruz. Tarımsal milli gelirimizin 62 milyar dolara çıkarılmasını son derece olumlu buluyoruz ancak çiftçilerimizin gelirinin her geçen gün daha da azalmasını ve yoksullaşmasını bir çelişki olarak görüyoruz. Çiftçilerimizin gelirinin de tarımsal milli gelire paralel olarak artmasını diliyoruz. Tarımsal desteklerin artırılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz ama desteğin toplam GSMH içindeki oranı yüzde 1’i geçmemektedir. Bunu da önemli bir çelişki olarak görüyoruz.”

7 Haziran seçimleri öncesi tüm siyasi partilerin tarım sektörünün önemine binaen politikalar geliştirdiklerini sevinerek izlediklerini vurgulayan Dursun, “Biz bu vaatlerin seçim beyannamelerinde kalmamasını ve hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Bir diğer arzumuz da gelecek yıllarda siyasi partilerimizin milletvekili listelerinde çiftçi adayları da görebilmek. Umarız, bugün hiçbir partimizin milletvekili aday listesinde göremediğimiz çiftçilerimiz, yakın gelecekte Meclis’te de temsil edilme olanağına kavuşurlar.” ifadelerini kullandı.