8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli sorunları ve çözüm önerilerini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. Tokat adına konuşmayı ise Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat yaptı.

Tokat'ın sorunlarını anlatmak üzere kürsüye gelen Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat oldu. Tokat ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini madde madde sıralayan Arat, konuşmasına ilk olarak Turhal’da halen faaliyet gösteren şeker fabrikasının durumunu anlatarak başladı. Arat, "Muammer Tuksavul Turhal Şeker Fabrikası Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın son kararına göre; Portföy C: Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikaları ile birlikte değerlendirilmektedir. Planlama, bu fabrikaların blok olarak özelleştirilmesi yönündedir. En büyük dileğimiz insanlarımızın yaşadığı şehirde iş, aş, ekmek bulabilmesidir. Benzer bir şekilde özelleştirilen Tokat Sigara Fabrikası’nın bu satıştan sonra tamamen kapatılması hatta mevcut binalarının dahi yıkılmış olması Turhal Şeker Fabrikası’nın satışı noktasında da bizi endişeye düşürmektedir. Tokat Sigara Fabrikası satışı ile tetiklenmiş olduğunu düşündüğümüz işsizlik konusunun Turhal Şeker Fabrikası satışında da benzer bir etki oluşturacağına inanıyoruz. Bu nedenle Tokatlı bir araya gelerek, söz konusu fabrikanın oluşturulan Ortak Akıl Organizasyonu’na yani Tokatlıya devrini talep etmektedir. Bunun için de gerekli olan Portföy C içerisinde bulunan Turhal Şeker Fabrikası’nın portföyden çıkartılarak Kardemir örneğinde olduğu gibi imtiyazlı veya pilot çalışma şeklinde, ücreti karşılığında Turhal Şeker Fabrikası Makine Fabrikası olarak özelleştirilmesidir.”

"ULAŞIM SORUNUMUZ ACİL ÇÖZÜLMELİDİR"

Arat, ulaşım konusunda ilk olarak Tokat havaalanına değindi. Mevcut havalimanının yetersiz olduğunu dile getiren Arat, “Yolcu sayısında bir problem olmamasına rağmen Tokat Havaalanı mevcut yeri ve pist açısı nedeniyle sıkıntılı durumdadır. Büyük uçakların mevcut piste inmesi mümkün değil. Küçük uçakları elinde bulunduran havayolu firmalarının insafına kalmış durumdayız.Pistin açısının düzeltilmesi bir çözüm olarak görülse de, Tokat'ın acil olarak yeni bir havaalanına ihtiyacı bulunmaktadır. İlgili kurumlar tarafından gerekli inceleme yapılmış olmasına rağmen hangi yönde ilerleneceğine dair bir karar verilmemiş olup, durumun bir an evvel netleştirilmesini talep ediyoruz.” dedi.

"İHALESİ YAPILAN YOLUN YAPIMI HALEN BAŞLAMADI"

Ahmet Arat, Tokat’ın mevcut karayolu ve yapılması gerekenler hakkında ise şöyle konuştu: "Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ile ilgili proje ihalesi yapılmış olmasına rağmen henüz bir çalışma başlamamış olması ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolunun da genişletilmesi ve ulusal standartlara getirilmesinde sıkıntılar yaşamaktayız.Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolu ilimizi önemli bir kavşak noktası haline getireceğinden ilimizin gelişime çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Tokat’ın; Karadeniz’e, İç Anadolu'ya ve Güney'e açılmasını sağlayacak yol, ulaşım maliyetleri ve zaman açısından da büyük avantajlar içermektedir. Ayrıca kısa bir bölümü yıllar sonra tamamlanmış olan Zile-Alaca-Sungurlu Yoluna ciddi anlamda hız verilmeli, her iki yol da yakın zamanda tamamlanmalıdır.”

"TARIM ARAZİLERİ SULAMA BEKLİYOR"

Tokat’ın tarım kenti olduğunu ifade eden Arat, bu nedenle arazilerin acil suya kavuşturulmasını talep etti. Arat sulama konusunda ise katılımcılara şunları ifade etti: "Yapımı tamamlanan ve 7 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Süreyya Bey Barajı’nın sulama havzası halen suya kavuşturulabilmiş değildir. Süreyya Bey Barajı’ndan Maşat, Reşadiye ve Zile Ovaları'nda toplamda 20 bin 800 hektarlık bir alan suyla buluşmuş olacak, Boztepe ve Belpınar göletleri de desteklenmiş olacaktır. Maşat ve Reşadiye ovalarının Sulama Projeleri tamamlanmış olup ihaleye çıkılması beklenmektedir. Zile Ovası’nın ise Proje İhalesi yapılmış olup şuan çizim aşamasında bulunmaktadır. Her iki proje işinin de hızlandırılmasını ivedi olarak talep ediyoruz."