Kahramanmaraş ve ilçe ziraat odalarının başkanları merkeze bağlı Hacımustafa köyündeki buğday tarlasında bir araya geldi. Oda başkanları çiftçinin sıkıntılarını anlatırken, bazı taleplerini de yineledi. Açıklamayı yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, geçen 2 yılda kuraklık ve girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi nedenlerle mağdur olan çiftçilerin, üretimin biraz daha iyi olduğu bu yıl üretilen hububattan alın teri ve emeklerinin karşılığını beklediklerini belirtti.

Ziraat odalarından alınan bilgilerin, hasadın devam ettiği yerlerde verimin beklenen düzeyde gerçekleşmediğine işaret ettiğini açıklayan Topçuoğlu, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaptığımız çalışma sonucu, 2008-2009 ürünü buğday maliyeti 61 Krş/Kg olarak belirlendi. Belirlenen bu maliyet, daha önceki iyimser rekolte ve verimlere göre yapılmıştır. Açıklanan 50 Krş/Kg. olan piyasa fiyatlarının çok altında kalmıştır. Açıklanan fiyatların piyasalara yansıması ortalama 41 Krş/Kg. olmuştur.

Piyasa fiyatları geçen yılın yüzde 26 gerisine düşmüştür. Bu durumda buğdayda verim, beklentilerin gerisinde kalmıştır. Bununla birlikte fiyatların da düşmesi çiftçimizi mağdur etmekte." dedi. Bu konudaki taleplerini yineleyen Topçuoğlu, TMO'nun alımları bir ay vade ile yapmasının, borçlu ve acil n akde ihtiyacı olan çiftçiyi piyasaya ittiğini dile getirdi. Ödemelerin peşin yapılmasının bu piyasa koşullarında çok önemli olduğunu kaydeden Topçuoğlu, prim miktarının da 11 Krş'a yükseltilmesini istediklerini, bunun da şimdi ihtiyaç duyulan önemli bir konu olduğuna değindi.

Elektrik borçlarının yapılandırılması ile ilgili konuya da temas eden Topçuoğlu, daha önceki borç yapılandırmasından tarımsal sulama abonesi olan üreticilerin sadece yüzde 30'unun faydalandığına dikkat çekti. Yapılandırmanın amacına ulaşmadığını söyleyen Topçuoğlu, "2008 yılında yapılan zamlarla, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatı 2007 yılına göre yüzde 50 artmıştır. Amacına ulaşamayan bir yapılandırma, 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklığın yol açtığı zarar ve elektriğe yapılan zamlar sebebiyle, üreticilerimiz elektrik borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Ödenemeyen borçlar nedeniyle üreticilerimizin elektrikleri kesilmiş ve icralık olmuşlardır. Elektriğin kesilmesi nedeniyle sulama yapamayan, bu nedenle ürünü kuruduğu için feryat eden çiftçi borcunu nasıl ödeyecektir. Aynı zamanda buğday, pamuk, mısır gibi ürünlerini kurumaktan kurtarmak için elektriklerini açan çiftçilerimize TEDAŞ yetkilileri tarafından 5-6 bin TL tutarında para cezası kesilmekte." diye konuştu. TEDAŞ'ın 2008 yılı verilerine göre, Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 3,4'ü, toplam abone sayısının da yüzde 1,4'ünün tarımsal abone grubuna dahil üreticilere ait olduğunu aktaran Topçuoğlu, abone sayısı ve tüketim miktarı bakımından büyük miktarda olmamasına rağmen yaşanan sorunun çözülemediğini kaydetti. Topçuoğlu, üreticilerin borçlarını ödeyebilmeleri ve üretim faaliyetlerini sürdürülebilmeleri için, elektrik borçlarının uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılması, kesilen elektriklerin de acilen açılması gerektiğini sözlerine ekledi.