Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, 1920'li yıllarda toplu iğne ithal eden Türkiye'nin, bugün ekonomide dünyanın en hızlı büyüyen birkaç ülkesinden biri haline geldiğini söyledi.

Emiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhuriyetin ilk yıllarında temel tüketim ve ara mal dışında bir üretim yapıldığını belirtti. O dönemde İstanbul ve İzmir haricinde sanayi, sermaye sınıfı, altyapı ve eğitim olanaklarının bulunmadığını anımsatan Emiroğlu, basit ürünlerin dahi ithal edilmek zorunda kalındığını ifade etti.

Türkiye'nin zorlu bir süreçten bugünlere geldiğini aktaran Emiroğlu, şunları kaydetti:

"1920'li yıllarda toplu iğne ithal eden Türkiye bugün ekonomide dünyanın en hızlı büyüyen birkaç ülkesinden biri haline geldi. Şimdi ise dünyanın dört bir yanına sanayi mamulleri ihraç ediyoruz. Türkiye şuan otomotiv, makine, elektronik, beyaz eşya, demir çelik, tekstil, giyim, cam, çimento, seramik gibi birçok alanda ilerleyerek bu ürünlerin imalatında ve ihracatında öncü ülke konumuna geldi."

Emiroğlu, Türkiye'nin tekstil, tarım ürünleri, motorlu araçlar, gemi, inşaat malzemeleri, tüketici elektroniği ve beyaz eşya gibi sektörlerde dünyanın lider üreticilerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin birçok sektörde lider durumda olduğunun altını çizen Emiroğlu, "Hafif ticari araç üretiminde Avrupa birincisi, otobüs üretiminde Avrupa ikincisiyiz. Çimento üretiminde Avrupa birincisi ve dünya ikincisiyiz. Çimento ihracatında Avrupa üçüncüsüyüz. Dünyanın önde gelen tekstil üreticisi olan Türkiye dokuma halıda dünya lideridir. Tekstilde Avrupa'nın üretim üssüyüz. Dünyanın üçüncü büyük çorap ve havlu tedarikçisi olan ülkemiz hazır giyimde de öncü konumdadır" ifadelerini kullandı.

Dünya standartlarında üretilen ürünlerin kalitesinin de ispatlandığını vurgulayan Emiroğlu, şöyle konuştu:

"Bugün ülkemiz, 228 ülkeye yaklaşık 20 bin çeşit ürün ve 40 bin ihracatçı firma ile dünya ticaret sahnesinde yer almaktadır. Londra'da düzenlenen Türkiye-İngiltere İş Forumu'nda eski İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw'un, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdooğan'a 'Evimde Türk malı çamaşır makinası kullanıyorum. Türk ürünlerinin müşterisi olduğumu belirtmek isterim' demesi ülkemiz için övünülecek bir husustur."

Türkiye'nin dünya toplam taşıt üretiminde ilk on arasında yer aldığını anımsatan Emiroğlu, 1960'lı yıllarda "motor yapılamaz" denen bir ülkenin bugün dünyanın sayılı otomotiv üreticileri arasına girdiğine işaret etti.

Türk savunma sanayinde de başarılı projeleri hayata geçirildiğini dile getiren Emiroğlu, başta hızlı tren olmak üzere nükleer santral, termik santral, yerli araba, elektrikli araba, yerli uydu gibi teknolojik ürünlere yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.