Tarımda esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmak ise; her şeyden önce toprakların verimliliklerini arttıracak bir dizi kültürel tedbirlerin alınması ile mümkündür. Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre; bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Etkin bir gübreleme yapabilmemiz için de toprağımızdaki mevcut bitki besin maddelerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz ki, yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim.
Ekonomik ve faydalı bir gübreleme; toprak analizi sonucuna göre yapılan gübrelemedir. Toprak analizlerinin amacı; topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit suretiyle  topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır.

TOPRAK NUMUNE ALMA ZAMANI

Toprak numunesinin alınması mevsime bağlı olmakla beraber, toprak numunesi ekimden veya gübre kullanılma tarihinden bir buçuk –iki ay önce alınmalıdır. Numune alınırken toprak, numuneyi alanın ayağına bulaşacak kadar ıslak olmadığı gibi, numune alma aletlerine zorluk çıkaracak kadar da kuru olmamalıdır. Donlu ve çamurlu günlerde numune alınmaz.

TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMA DERİNLİĞİ

Numune alma derinliği, toprağın sürme ve işleme derinliğine göre değişir. Gübreleme yönünden bizi daha çok, işlenen toprak tabakası ilgilendirir. Gübreleme amacı (Hububat ve Yem Bitkileri) ile alınan numunelerde bu derinlik genellikle; 15-20 cm. dir. Bağ ve meyve bahçelerinden ise; 0-30, 30-60, 60-90 cm derinliklerinden ayrı ayrı karışık (kompoze) toprak numuneleri alınmalıdır.

TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASININ SAKINCALI OLDUGU YERLER

Daha öncede belirtildiği gibi toprak numuneler tarlayı temsil edebilen belirli yerlerden alınmalıdır. Toprak numunesi almak için uygun olmayan yerlerden numune alındığı takdirde, bu numunelerden elde edilecek analiz sonuçları yanlış işlemlere sebep olur.,
Numune almaya uygun olmayan yerler:
-Harman yeri veya hayvanların yatmış olduğu yerler
-Önceden gübre yığılmış yerler
-Sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yerler
-Hayvan gübresinin bulunduğu yerler
-Tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktalar
-Dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları
-Binalara yakın alanlar
 -Sıraya ekim yapılan yerlerde sıra üstleri
-Su biriken kısımlar , akarsu ve sel başmış yerler.