İzmir’in ödediği verginin yüzde 55’ini karşılayan, ihracatta 61 ili geride bırakan Torbalı ilçesi, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına altı tane sokmayı başardı. Dünyaca ünlü birçok firma başta olmak üzere dev marka ve işletmelere evsahipliği yapan Torbalı, Türkiye genelindeki en büyük şirketler listesine üst sıralardan temsilci sokmayı sürdürüyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2014 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Torbalı’dan altı şirket yer aldı.

Coğrafi konum, demiryolu, havaalanı ve limana yakınlığı, İzmir-Aydın Otoyolu ve karayolunun içinden geçmesi, iki organize sanayi bölgesine evsahipliği yapması son yıllarda Torbalı’nın marka değerini giderek arttırıyor. Philip Morris, JTI, Merinos, Tukaş, TAT, TTL, Agromey, Dr. Oetker, Özgörkey, İşbir Sünger, Alfemo, Sun Tekstil gibi uluslararası büyük firmalara evsahipliği yapan Torbalı, her dönem yatırımcının ilgisini çekiyor. Geçen yıl Türkiye’de en çok vergi ödeyen 100 firma arasına, Torbalı'dan iki tane girmişti. Aynı yıl Torbalılı 13 şirket, İzmir’in 100 sanayi kuruluşu arasında yer aldı. Bu yıl da İSO tarafından açıklanan 2014 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Torbalı’dan altı tane yer aldı. EBSO’ya kayıtlı 59 firmanın yer aldığı listede Torbalı Ticaret Odası’na kayıtlı altı firma listeye girmeyi başardı. Üretimden satış baz alınarak hazırlanan çalışmada, Torbalı’da faaliyet gösteren Philip Morris Sabancı A.Ş.’nin 36. sırada yer aldığı listede ayrıca JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş. 89., Tat Gıda Sanayi A.Ş. 105., TTL Tütün A.Ş. 334., Agromey Balık A.Ş. 291., Sun Tekstil San. A.Ş. 390. sırada bulunuyor.

'EKONOMİK BAŞARIDA HEP VARIZ'

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, “Torbalı, sanayisiyle bütünleşmiş bir ilçe. Her geçen gün yapılan yeni yatırımlarla gücüne güç katıyor. Ödediğimiz verginin yanısıra gerçekleştirdiğimiz ihracatla ülke ekonomisine büyük katkı koyuyoruz. Hedefimiz, 2015 yılı sonunda 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak. En büyükler listesine altı firmamız girdi. Ekonomik tüm başarılarda Torbalı’nın ismi hep üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’ye model olabilecek bir ekonomimiz var. Üretim, sanayi, tarım, inşaat ve hizmet sektörünü birarada götürebilen ekonomimiz giderek ivme yakalıyor. Türkiye’nin 61 ilinden daha fazla ihracat yapıyoruz. Ege’de, Denizli ve Manisa dışındaki tüm illeri geride bıraktık.” dedi.

İHRACATTA REKOR

Pancar ve Torbalı organize sanayi bölgelerinin de yer aldığı ilçede sanayi kuruluşları Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Avrupa başta olmak üzere 150 ülkeye ihracat yapıyor. 26 sektörde ihracat yapan Torbalı, İzmir’in de ihracat yükünün önemli bir kısmını karşılıyor. İrili ufaklı 800 işletmeye evsahipliği yapan ilçe, 862 milyon dolar ihracatla İzmir’in ihracatının 10’da 1’ini yaparak önemli bir başarıya da imza attı. Ege İhracatçıları Birliği’nden alınan rakamlara göre Torbalı’daki firmaların, 2014 yılı içerisinde en çok tütün sektöründe ihracat yaptığı görüldü.