Kurutulmuş domates üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Torbalı, bu alanda üretime başlamak isteyen iller için model oldu. Önceki günlerde Denizli'den gelen bir heyetin ardından dün de Kahramanmaraş Tarım Müdürlüğü heyetini ağırlayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Dondurması ile meşhur Maraş'a kurutulmuş domatesi öğreteceğiz" dedi.

Son 10 yıldır kurutulmuş domatesi ile ön plana çıkan Torbalı ovasından yılda 60 bin ton domates kurutulup 43 ülkeye ihraç edilirken, ilçede keşfedilen bu pazar, yeni girişimlerin dikkatini çekiyor. Kurutulmuş biber, isot, kuru patlıcan ilk akla gelen üretim bölgelerinden olan Kahramanmaraş, yeni üretim modelleri için rotasını Torbalı'ya çevirdi. Kahramanmaraş'ın merkez ilçesi Dulkadiroğlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı 10 ziraat mühendisi önceki gün ilçeye gelerek Torbalı'nın tarıma dayalı sanayisi ve özellikle kurutulmuş domatesin üretim ve pazarlanma aşaması hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere bir takım temaslarda bulundu.

TESİSLERİ GEZDİ

Torbalı Ticaret Odası'nın konuğu olan Dulkadiroğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şeref Yurdagül ve müdürlüğe bağlı ziraat mühendisleri, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun tarafından ağırlandı. İlçenin tarıma dayalı sanayi potansiyeli ve kurutulmuş domatesin yükselen üretim grafiği hakkında ekibe bilgi veren Olgun, misafir heyetle birlikte ilçenin önde gelen kurutulmuş domates işletmelerinden Seven Food'u ziyaret etti. Fabrika sahibi Levent Tansuğ'dan kurutulmuş domatesin üretim aşaması, pazarlama imkânları hakkında bilgi alan ekip, bu sistemin Kahramanmaraş'ta uygulanabilirliği konusunda hemfikir oldu. Dulkadiroğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şeref Yurdagül, önemli bir kuru biber potansiyeli olan bölgelerinde, alternatif ürün olan domatesin işlenebileceğini söyledi. Yurdagül, "Torbalı'daki kurtulmuş domates potansiyelini basından takip ettik. Arkadaşlarla bizim bölgemizde de böyle bir teşebbüs olup olmayacağının tespiti için Torbalı Ticaret Odası ile irtibata geçtik. Gerekli gözlem ve bilgileri edinip ihracat potansiyeli yüksek olan bu sektöre adım atmak istiyoruz" dedi.

DONDURMACI MARAŞ, DOMATES KURUTACAK

Avrupalı'nın yıllar önce keşfettiği Türkiye'de ise henüz adı duyulmaya başlanan kuru domatesin Torbalı çiftçisi ve sanayici için önemli bir pazar oluşturduğuna dikkat çeken TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçenin bu alanda yakaladığı cazibenin birçok bölgeye örnek olduğuna işaret etti. Kurutulmuş domates ile ilgili gerek yatırımcılara gerekse de Türkiye'nin dört bir yanından üreticilere rehberlik ettiklerini söyleyen Olgun, "Torbalı'nın bu alanda yakaladığı ivme dikkat çekmeye başladı. Sık sık kurutulmuş domatesin işlenme aşamaları, yurtdışı pazarları hakkında araştırmalara muhatap oluyoruz. Geçen hafta Denizli'den bir heyet ağırladık. Bu hafta da Kahramanmaraş Tarım müdürlüğü ekipleri geldi. Birçok alanda model olan ilçemizin bu alanda da öncü olması sevindiricidir. Elimizden geldiği ölçüde Torbalı'nın tanıtımına katkı koymaya çalışıyoruz" dedi.