İzmir Torbalı Ticaret Odası’nın (TTO) düzenlediği Rusya iş ve inceleme gezisi başladı. TTO Başkanı Abdulvahap Olgun başkanlığındaki heyette, Petrol İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan ve Ege İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz başta olmak üzere 25 işadamı yer alıyor. İnşaat, gıda, tarım, boya, tekstil, makine sanayisi gibi çeşitli sektörlere mensup işadamları, dört gün boyunca Moskova ve Petersburg sanayi ve ticaret odalarıyla ikili görüşmeler yapacak. Ayrıca Moskova-Petersburg Ticari Müşavirliği, Moskova Başkonsolosluğu, Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ziyaret edilecek.

Resmi ve ticari temaslara başlamadan önce Torbalılı işadamlarının gezi kapsamında ilk durağı, şair Nazım Hikmet’in mezarı oldu. Burada dua edip kısa bir konuşma yapan Olgun, “Vatan şairimiz, iki ülke arasındaki bağların oluşmasında geçmişten günümüze önemli bir köprü vazifesi görmüştür. Bu sebeple temaslarımıza başlamadan önce ilk durağımız, vatan şairimizi ziyaret etmek oldu.” ifadelerini kullandı.

OLGUN: İHRACAT HEDEFİMİZİ YÜKSELTTİK

Geziyle ilgili değerlendirmede bulunan TTO Başkanı Olgun, “Ege Bölgesi’nin kışlık sebze ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Torbalı’nın, ihracat noktasında Rusya ile işbirliğine ihtiyacı var. Bu kapsamda dört günlük iş gezimizde Moskova ve Petersburg sanayi ve ticaret odalarımızı ziyaret edip toplantılar düzenleyeceğiz.” dedi. Torbalı ilçesinin 2014 yılı rakamlarına göre 61 ili geride bıraktığını vurgulayarak, “Torbalı’nın şu anki 860 milyon dolarlık ihracatını, 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz Rusya iş gezisiyle birlikte bu hedefimiz için ilk adımlarımızı atmış olacağız. Heyetimizde, halihazırda Rusya ile ticaretini sürdüren ve farklı sektörlerde ticareti geliştirmek isteyen firmalar var. Bizler de bu iş gezimizle işadamlarımıza yeni iş pazarları geliştirme adına katkı sunmuş olacağız.” dedi.

Gezinin ilk gününde Kremlin Sarayı, Kızıl Meydan, Moskova Devlet Üniversitesi gibi tarihi ve kültürel mekanları gezme fırsatı bulan heyet, bugün Moskova Ticaret Müşavirliği, Moskova Sanayi ve Ticaret Odası ve RTİB ile resmi temaslarda bulunacak.