HATAY (AA) - Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Nezih Kuleyin, "Önümüzde çok büyük bir hedef var. Bu hedef, Türk ekonomisini, 'Endüstri 4.0' denilen yüksek teknolojiye dönüştürebilmek. Bilişim sektörüyle sanayiyi buluşturabilmek." dedi.

Kuleyin, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu, Antakya Ticaret Borsası, Akdeniz Yaş Meyve -Sebze İhracatçıları Birliği, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ve Denizbank, Hacettepe Teknokent ve KOBİ Efor Çözüm ortaklığıyla Antakya Ticaret Borsasında düzenlenen "KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her ilinde girişimcilik eğitimleri verdiklerini söyledi.

Kuleyin, TOSYÖV'ün temel amaçlarından birinin de nitelikli girişimcileri ekonomiye kazandırmak olduğunu dile getirerek, TOSYÖV'ün Türkiye ekonomisini uluslararası rekabete çıkartabilecek, KOBİ'lerin niteliğini artırabilecek uygulamalarda katalizör rolü oynadığını vurguladı.

Kuleyin, şöyle devam etti:

"Katalizörlüğü ne açıdan yapıyoruz? Türkiye'nin çok büyük köklü kuruluşları var. Bugün Türkiye'de dünyada verilmeyecek kadar çok sayıda teşvik veriliyor. Türkiye'de Kredi Garanti Fonu sistemi var ve sistem, gerçekten katlanarak büyümeye başladı. Böyle parça parça bir enerjiniz varsa bir araya gelip sinerji oluşturmaya ihtiyaç var. Bu sinerjiyi oluşturacak gücün de TOSYÖV olduğuna inanıyoruz. Hep beraber bu sinerji sürdürebilirsek, bu heyecanı ekonomimize aktarabilirsek, Türkiye'nin önünde duran engelleri aşacağına inanıyoruz. Önümüzde çok büyük bir hedef var.

Bu hedef, Türk ekonomisini, 'Endüstri 4.0' denilen yüksek teknolojiye dönüştürebilmek. Bilişim sektörüyle sanayiyi buluşturabilmek. Hep beraber bu işin altından kalkacağımıza inanmaktayım."

- KOBİ'lere destek

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli de TOSYÖV'ün, KOBİ'lerin desteklenmesi konusunda hiçbir kar amacı olmadan, bilgilendirme toplantılarıyla çok önemli görev üstlendiğini anlattı.

Fonun 25 yıllık kar amacı gütmeyen kuruluş olduğunu ifade eden Gergerli, Türkiye'de özellikle KOBİ'lerin desteklenmesi için görev üstlendiklerini aktardı.

Gergerli, görevlerinin finansmana erişimi kolaylaştırmak ve bunu yaparken de maliyetleri düşürmek olduğunu belirtti.

Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız da KOBİ bankacılığını hep desteklediklerini, bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu, üretimin yüzde 56'sının, istihdamın yüzde 76'sının, ihracatın yüzde 59'unun KOBİ'ler tarafından yapıldığını vurgulayan Kulaksız, KOBİ'lerin Türkiye'deki toplam kredilerin sadece yüzde 25'ini kullanabildiğine işaret etti.

Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri de KOBİ'lerin ekonomide ortaya çıkan dalgalanmaları minimize etmede ve bölgeler arası dengesizliğin giderilmesinde etkin rol oynadığını kaydetti.