Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Trabzon Tasfiye İşletme Müdürlüğü araç ve eşya satımını https://uygulama.gtb.gov.tr/Eihale tüm vatandaşlara açık ve şeffaf bir şekilde sürdürüyor.
Edinilen bilgiye göre, Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Kamu Kurumu olarak Gümrük Kanunu ve Kaçakçılık Kanunu bünyesinde araç veya eşya satımına devam etmektedir. Tasfiye İşletme Müdürlüğü daha önce Açık Teklif Usulü yapılmakta iken Haziran 2016 tarihinden sonra hem eşya, hem de araç satışları internet ortamında kapalı teklif usulü ile E-ihale ortamında yapılmaya başlandı. Trabzon Tasfiye İşletme Müdürlüğü Trabzon, Artvin, Giresun, Rize, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt’u kapsayacak şekilde hizmet vermekte.
Masraflar geri ödenecek
Yapılan ihalelerde araç veya eşyanın görülmesi incelenmesi ve teslim alınması esnasında, sadece araç ve eşyayı teslim edecek olacak gümrük müdürlüğü ve Trabzon Tasfiye İşletme Müdürlüğü ile iletişim kurulacaktır. İhaleye katılan diğer şahıs veya firma ile irtibat veya temas söz konusu değildir. Araçlar için tanzim edilen ekspertiz raporunda mevcut olduğu belirtilen aksam, parça ve özelliğin bulunmadığı aracın teslimi aşamasında beyan edilmesi durumunda araç için ödenen ihale bedeli ve yapılmış olan faturalı ispat edilebilir masraflar geri ödenecektir. Teminat iadeleri için talepler sistem üzerinden yapılmaktadır. İadeler kullanıcıların sistem üzerinden beyan ettikleri kendileri adına açılmış banka hesaplarına iade talebinin sistem üzerinden onaylandığı tarihi izleyen 7 iş günü içerinde yapılmaktadır.
İhaleye nasıl girilir?
Açılan web sayfasının ihale işlemleri başlığı altındaki Güncel İhaleler kısmından güncel araç veya eşya ihalelerini görüntüleyebilirsiniz. Şayet teklif verecek olursanız Üye Ol seçeneğinden sisteme üye olmak gerekmektedir. E-İhale ile ilgili tüm soru ve cevaplarınızı web sayfasında bulunan Sıkça Sorulan Sorular bölümünde bulabilirsiniz. Üyelik ile ilgili bilgilendirmeler web sayfasındaki kullanım kılavuzu bölümünde mevcuttur. Güncel değişiklikleri takip etmek için web sayfasındaki duyuruları takip edebilirsiniz. Kamu kurumları eşya ve aracın gümrüklenmiş değerinin yüzde 75’ini ödeyerek ihalelere katılmadan (Gümrük ve Ticaret Bakanlığının onayı ile) eşya ve araç alabilmektedir.
İnternet ortamında şeffaf bir şekilde ihaleye katılma imkanı sunuluyor. İhale edilen araç veya eşyanın üzerinde yasal olarak hiçbir tedbir, şerh bulunmamaktadır. Araç veya eşya ihalelerine gerçek veya tüzel kişilerin katılmasında bir engel bulunmamaktadır. İlana çıkan araç veya eşyanın ihale sürecince görülme ve incelenme olanağı mevcuttur. İhale bedelinin haricinde sadece binde 9.48 oranında damga vergisi ödenmektedir.
İhale duyuruları resmi siteden
E-İhale kapsamında yapılan ihaleler sadece e-ihale resmi sitesi olan http://uygulama.gtb.gov.tr/Eihale adresinden duyurulmaktadır. Bunun dışında kurumumuzun herhangi bir resmi sosyal medya hesabı bulunmamaktadır.