Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, iş dünyasının dört gözle siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasını beklediğini söyledi. Koalisyonlardan ürkmemek gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, kurulacak hükümetle piyasaların da toparlanacağına inandığını dile getirdi.

Seçim sonuçlarına bakıldığında halkın teveccühünün koalisyonu gösterdiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Bu koalisyonun önümüzdeki günlerde nasıl kurulacağı, artık hepimizin takip ettiği bir konudur. Koalisyonlardan ürkmemek gerekiyor. Ülkemiz bunu daha önceki yıllarda yaşadı. Ve bugün Avrupa’da gelişmiş ülkelere baktığımız zaman koalisyonla yönetilen önemli ülkeler var. Koalisyonlarda partilerin birbirleriyle yapacak oldukları ortaklıkta iyi geçim şartı önemli. Evliliklerde olduğu gibi partilerin koalisyonlarında da iyi geçim çok önemli. Koalisyonda bir kurumsal yapı içerisinde sözleşmelerine koyacak oldukları maddelere her taraf kesinlikle sorumluluğunu bilerek uyduğu takdirde sorun çıkacağını düşünmüyorum. Geleceğimizi de buna göre şekillendirmemiz gerekiyor.” dedi.

Seçimlerden sonra her zaman döviz kurlarında bir dalgalanma olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, bu dalgalanmanın bir kez daha yaşandığını ve yavaş yavaş stabil hale geldiğini anlattı. Hacısalihoğlu, “Dövizin bu stabil hale gelmesinde ekonomimizin sağlam temellerde olduğunu söylemekte yarar var. Stoklarımızın büyük olması ile küçük oynamaların etkili olmadığını görmekteyiz. Rakamlara baktığımız zaman 140 milyar dolar kredili borcumuzun olduğu gözüküyor. Bunun yanında 80-90 milyar dolar civarında bankalarda olan şirketlerimizin parası ve buna yakın 110 milyar dolar civarında da vatandaşlarımızın parası var. Topladığımız zaman 200 milyar dolar bir stok gözüküyor ki bu rakamların küçük oynamalardan etkilenmeyeceği ve etkilenmediğini de hepimiz gördük.” şeklinde konuştu.

Firmaların kredi borçları açısından da dövizin bir an önce stabil hale gelmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Hacısalihoğlu, uzun vadeli borçlanmaların tercih edilmesi önerisinde bulundu. Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Firmalarımız, dalgalanmalardan etkilenmemek için borçlanmalarını uzun vadeli olarak yapmalıdır. Dolayısıyla kısa vadeli bu dalgalanmalardan olabildiğince az etkilenmelerini ortaya koyuyor. Bankalarımızın da açmış oldukları kredilerin uzun vadeye yayılması iş dünyasına önemli miktarda kolaylık sağladı.”

Ülkenin geleceği ve dövizin stabil hale gelmesi için bir an önce hükümetin kurulması gerektiğini tekrarlayan Hacısalihoğlu, “Yapılan hesaplamalarda, dayanabileceğimiz ancak 1 veya 2 aydır. Bu süre içerisinde hükümetimiz kurulduğu takdirde işadamlarımızın bundan çok az etkileneceğini belirtmekte yarar olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.