Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan nükleer santral projesi ülkemizin nükleer teknolojiye hakim olmasının yolunu açacak" dedi.
Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye’de kurulacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Sinop Nükleer Santrali projelerinde, ekipman ve hizmet tedarik süreçlerinde uygunluk değerlendirme alanında, Fransız menşeli uygunluk değerlendirme kuruluşu Burea Veritas Gözetim Hizmetleri Ltd. Şti. ile işbirliği gerçekleştirdi.
“Enerji kaynaklarında çeşitliliğe gitmek önemli stratejilerimizden birisidir”
TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, enerji sahasında Türkiye’nin bulunduğu konuma ilişkin, “Enerji ihraç eden ülkelerle, enerji ithal eden ülkeler arasında köprü durumundadır” ifadelerine yer vererek, “Her geçen yıl artan enerji ihtiyacımızın karşılanması ve enerji arz güvenliği ülkemizin en önemli meselelerinden birisidir. Enerji arz güvenliğimizin sağlanabilmesi ve dışa bağımlılığımızın azaltılabilmesi için, enerji kaynaklarında çeşitliliğe gitmek önemli stratejilerimizden birisidir” şeklinde konuştu.
Nükleer teknolojiye sahip 11 ülkenin, nükleer santrale sahip 32 ülkenin bulunduğunun altını çizen Korkmaz, “Ülkemizin önünde duran en önemli sorulardan biri 12’nci ülke mi, yoksa 33’ncü ülke mi olmaktadır. Bu durumda enstitümüzde atılacak ilk adım, bu süreçten geçmiş diğer ülkelerdeki kuruluşların yaptığı gibi doğru iş birlikleri ile yerli katkıların arttırılmasına destek olmak ve teknoloji transferi hedefine kendi faaliyet alanında katkı sağlamaktır” dedi.
“Diğer sektörlere dinamizmi kazandıracak”
Korkmaz, nükleer santrallerin sadece elektrik üretim tesisleri olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan nükleer santral projesi ülkemizin nükleer teknolojiye hakim olmasının yolunu açacak. Diğer sektörlere dinamizmi kazandıracak. İstihdam imkanları ile birlikte ülkemizin sanayisine önemli katma değer sağlayacaktır. Hatta ülkemiz sanayisinin vizyonunu biraz daha büyütecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Korkmaz’ın konuşmalarının ardından TSE ile Burea Veritas arasında işbirliği protokolü imzalandı.