Model yılı 1990 ve daha eski olan taşıtların hurdaya ayrılması işlemleri 31Aralık 2014 tarihinde sona erdi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Karayollarındaki yol güvenliği ve temiz hava sahasının genişlemesi amacıyla süresi biten hurda alım kararı tekrar çıkarılmalı." dedi.

Yazılı açıklama yapan Apaydın, "Ayrıca araç sahiplerinin ödenemez haldeki birikmiş vergi ve diğer borçlarının siliniyor olması hurda araç alım kararının acil şekilde yenilenmesini gerekli kılıyor. Şu an 21 yaş ve üzeri 4 milyon araç yollarda, bunun 2 milyonu otomobil, 260 bini kamyonet, 188 bini kamyon, 58 bini minibüs ve 36 bini de otobüs. Binek (Mı kategorisi) ve hafif ticari (Nı kategorisi) araçların hurdaya ayrılmasına, yurt içinde üretilmiş araç alımı karşılığı teşvik de getirilebilir." ifadelerini kullandı.

ACİLEN YENİLEMESİ GEREKİYOR

Fevzi Apaydın, şöyle devam etti: “Uygulamada 2013 yılına kadar yaklaşık 120 bin ticari araç hurdaya alındı. 2013 yılında 225 bin 356 adet, 2014 yılında ise 153 bin 54 adet aracın trafikten kaydı silinmiştir. 1990 ve daha eski olan taşıtların hurdaya ayrılması 31 Aralık 2014 tarihinde bitti. İl özel idarelerine veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğü hurda müdürlüklerine taşıtlarını hurdaya çıkarmak suretiyle kayıt ve tescillerini sildirenlerin 31 Aralık 2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları alınmadı. 2023 yılına kadar 22 yaş üzerindeki 350 bin ticari araç piyasada mevcuttur. Yetkililerimizin hurda tebliğini acilen yenilemesi gerekiyor.”

“ENERJİ TASARRUFUNUN YANINDA TEMİZ HAVA SAĞLANIYOR”

Eski teknoloji ile üretilmiş, çevre kirliliği, trafik güvenliği ve yakıt tasarrufuna kadar birçok dezavantajı bulunan eski araçların trafikten çekilmesinin önemine değinen Apaydın, “Havamızı araçların egzoz gazları zehirlemektedir. Bugün trafikte bulunan 18 milyon 828 bin 721 aracın yaklaşık 4 milyonu 21 yaşın üzerinde. Yani trafikte bulunan araçların yüzde 22’si soluduğumuz havayı kirletiyor. Hurda araçların yollardan çekilmesiyle büyük oranda yolcu ve yayalar ile taşınan yüklerin de güvenliğini sağlamanın yanında, enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önlenmesine de ciddi katkıda bulunacaktır. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacaktır.” dedi.