AB ile ABD arasında imzalanacak olan ve kısaca TTIP olarak bilinen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na karşı bugün Berlin'de büyük bir protesto yürüyüşü düzenleniyor. Yürüyüşe 50 bin kişinin katılması bekleniyor.

Aynı gösteride CETA olarak bilinen ve AB ile Kanada arasında imzalanması beklenen anlaşmaya da karşı çıkılacak. “TTIP ile CETA’yı durdurun” sloganıyla düzenlenen protesto gösterisine destek vermek için Berlin dışından da otobüslerle katılımcıların gelmesi bekleniyor.

TTIP ve CETA karşıtları dünyanın en büyük serbest pazar uygulamasını getirecek anlaşmalar ile Avrupa Birliği sınırları içinde geçerli olan işçi hakları kazanımları ve çevre dostu standartlar ile ticari hayattaki birçok uygulamaların aşağı seviyeye çekileceğinden endişe ediyorlar. Organizatörler gösteriye Berlin dışından 40 bin, Berlin’den de 10 bin kişinin katılacağını hesaplıyor. Bugünkü gösteri Almanya’da TTIP ve CETA’ya karşı düzenlenen en büyük gösteri olma özelliğine sahip.

TTIP ve CETA’ya karşı yapılan gösteriyi başta Alman Sendikalar Birliği DGB olmak üzere Alman Yardım Örgütler, Alman Kültür Örgütleri, çevre ve doğa birlikleri ortaklaşa düzenliyorlar. Gösteriye Yeşiller Partisi ile Sol Parti destek veriyor.