Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, bilimsel metotlarla elde edilmiş güvenilir istatistikler olmaksızın doğru kararlar alınması, kısa veya uzun vadeli planlar yapılmasının düşünülemeyeceğini belirterek, “Bir ülkenin gelişmesine yönelik doğru politikaların belirlenmesi için en önemli unsurlardan biri, doğru ve zamanlı bilgiye sahip olmaktır.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 89. kuruluş yıldönümü ve Türkiye İstatistik Günü nedeniyle açıklama yapan Birol Aydemir, yukarıdaki perspektiften hareketle tarihimizdeki ilk istatistik çalışmalarının İlhanlılar ve Selçuklular döneminde nüfus sayımları ile başladığını, Osmanlı yönetiminde ise kayıt sistemlerinin oluşturulmasına çalışıldığını, bu amaçla 1389 yılında bugünkü istatistik kurumunun nüvesini oluşturan Defterhane’nin kurulduğunu hatırlattı.

Aydemir açıklamalarına, “Çağdaş bir ülke için istatistiğin önem ve önceliğinin bilinci il, Cumhuriyetin kurulmasının ardından 1926 yılında Başbakanlığa bağlı özel bir kanuni statü ile “Merkezi İstatistik Dairesi” kurulmuş ve böylece Türkiye’de modern anlamda bilimsel temel ve ilkelere bağlı olarak istatistik hizmetlerinin yürütülmesi, belli bir uzmanlık kuruluşunun sorumluluğuna verilerek günümüz istatistik kurumunun temelleri atılmıştır. Sürekli değişen ihtiyaçlar paralelinde 1930, 1956, 1962, 1984, 1989 ve 1990 tarihlerinde çıkarılan kanun veya kanun hükmünde kararnameler ile kurumun yapısında ve görevlerinde değişiklikler yapılmıştır. 2005 yılında yürürlüğe giren Türkiye İstatistik Kanunu ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adıyla ve yeni dönemin gereklerini karşılayacak biçimde yapılandırılmış olan Kurumun faaliyetleri, istatistik üretimi ve Türkiye İstatistik Sisteminin koordinasyonu olarak belirlenmiştir.” ifadeleriyle devam etti.

TÜİK’in “Uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurma” vizyonu ile hareket ettiğini dile getiren Aydemir, cevaplayıcılardan alınan bilgilerle kapsamlı ve kaliteli istatistik üretme ve bu yolla Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel yaşamına katkıda bulunma yönündeki çabaları yüksek sorumluluk bilinciyle devam ettirdiklerini; gerek kurumsal, gerekse istatistiksel yöntem ve uygulamalar alanında kendini sürekli yenilediklerini belirtti.

TÜİK Başkanı Aydemir, “Kurumumuzun gerçekleştirmekte olduğu bu faaliyetler, arkadaşlarımızla birlikte dünden bugüne özverili ve gayretli çalışmalarımızın sonucudur. Bu yolda yakaladığımız dinamizmin anahtarı, istatistiklerimizin üretim sürecinin her aşamasında çalışma arkadaşlarımızla etik kurallardan ve kaliteden ödün vermememizdir.” diye kaydetti.