Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bitkisel üretimin bir önceki yıla oranla 2015'te daha da artacağını kaydetti.

Kurumun tahminlerine göre bir önceki yıla oranla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 12,6, meyvelerde yüzde 3,5, sebzelerde yüzde 3,1 artış görüldü. Üretim miktarlarının 2015 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 67 milyon ton, sebzelerde 29,5 milyon ton ve meyvelerde 17,7 milyon ton olarak gerçekleşeceği ifade edildi.

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,1 artarak yaklaşık 38,6 milyon ton olacağı belirtildi. Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 18,9 artıp 22,6 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 27 artıp 8 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 10,8 artarak 920 bin ton, dane mısır üretiminin yüzde 7,6 artıp 6,4 milyon ton olacağı öngörüldü. Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 2,2 artarak 460 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 4,6 artarak 340 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 14,3 artarak 4,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 2,6 artış göstererek 1,7 milyon ton olacağı öngörüldü. Tütün üretiminin yüzde 0,4 oranında artarak 75 bin ton, şeker pancarı üretiminin yüzde 6,9 artışla 17,9 milyon ton olacağına işaret edildi.

Sebze ürünleri üretim miktarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,1 artarak yaklaşık 29,5 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde 2, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 1,3, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 3,4 artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 6,2, karnabaharda yüzde 12,8, brokolide yüzde 12,8, çerezlik kabakta yüzde 9,1 oranında artış olacağı, baklada yüzde 11,7, taze soğanda yüzde 6,4, enginarda yüzde 6,2 oranında azalış olacağı tahmin edildi.

Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,5 oranında artarak 17,7 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 3, şeftalide yüzde 4,6, kirazda yüzde 19,1, kayısıda yüzde 151,9 oranında artış, ahudududa yüzde 5,6, keçi boynuzunda yüzde 8,1 oranında azalış olacağı öngörüldü. Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 10, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 56,8, antep fıstığının yüzde 80 oranında artacağı tahmin edildi. Üzüm üretiminde yüzde 12,6 oranında azalış, incirde ise yüzde 0,1 oranında artış olacağı öngörüldü.