Bursa Tüketici Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, vefat etmiş elektrik, su ve doğalgaz abonelerinin varislerine kaçak kullanım cezası kesilmesine ve eski abonelerin borcunun yeni abonelerden talep edilmesine tepki gösterdi.
Son aylarda elektrik, su ve doğalgaz kullanımıyla ilgili şikayetlerin arttığına işaret eden Sıtkı Yılmaz, “Tüketici bu haksız ve hukuksuz uygulamalarla çok ciddi mağduriyetler yaşamakta ve zamanı heba edilmektedir. Vefat etmiş abonenin evinde oturan eşi ve çocuklarının elektrik faturalarına 110 TL ceza yazılmaktadır. Yapılan yazışmalarda cezanın kaçak kullanımdan dolayı yansıtıldığı iddia edilmektedir. Oysa varislerin sayacı kullanma hakkı bulunmaktadır. Varislerin elektrik kullanımının “kaçak” kullanımla ilişkilendirilmesi doğru ve hukuki değildir. Burada yapılması gereken şey, tebligat kanununa uygun tüketicinin bilgilendirilmesi ve sayacın ücretsiz olarak varislerden birinin üzerine geçirilmesidir. Elektrik dağıtım şirketi bu işlemi yapmak yerine fırsatı paraya çevirmektedir. Bu uygulama ile yeni bir kazanç elde etmeye çalışmaktadır. Tüketiciden tahsil edilen bu kazancın haksız kazanç kapsamında olduğuna inanıyoruz” dedi.
Elektrik, su ve doğalgaz kullanan eski abonelerin borcunun yeni abonelerden tahsil edildiğine işaret eden Tüketici Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Tüketici hiçbir şekilde kullanmadığı ve tanımadığı önceki kullanıcının borcundan dolayı cezalandırılamaz. Kurumlar kiminle sözleşme yaptığını biliyor. Kanuni sorumlu belli. Buna rağmen yeni kiracı veya konutu yeni satın alan tüketiciden eski borcun istenmesi hukuken mümkün değildir. Bu kabul edilebilir değildir. Bunu, sağlayıcıların hakim gücünü kötüye kullanması ve haksız kazanç sağlamaya yönelik uygulamaları olarak değerlendiriyoruz. Bütün satıcı ve sağlayıcıları tüketici hukukuna saygılı olmaya çağırıyoruz. Bu hukuksuz uygulamalara karşı bütün tüketicilere tüketici hakem heyetlerine başvurmaları çağrısında bulunuyoruz. Derneğimiz tüketicilerimize her türlü hukuki desteği verecektir” diye konuştu.