Tüketici Hakları Derneği (THD) vatandaşlardan haksız yere alınan ücretlerin iadesi için bankalara çağrı yaptı. Derneğin başkanı Turhan Çakar’ın yazılı açıklamasında son günlerde bazı bankaların yanlış hesaptan dönerek müşterilerinden hukuka aykırı olarak alındığı ücret ve komisyonları geri verme kararı aldıkları anımsatıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Günümüzde bazı bankalar Vahşi Kapitalizm dönemini bile geride bırakacak uygulamalarla tüketici hak ve hukukunu hiçe saymaktadırlar. Oysa günümüzde belki belli dönemler için yerel hukukun arkasından dolanabilirsiniz. Ancak, unutmayınız ki ne evrensel değerler olan Tüketici Haklarına, ne de ekonominin temel kurallarına karşı koyamazsınız. Artık iyice anlaşılmıştır ki, günümüz ekonomisinde artık sadece tüketicinin gereksinimlerini karşılamak yetmemektedir. Mal ve hizmet piyasalarında yer tutabilip rekabet edebilmek için artık sadece, ‘tüketicinin beklenti ve gereksinimlerini öngörenler yani modern hizmet kalitesini sunma yolunda müşteri memnuniyetini ile tüketici hakları ve yargı kararlarına saygılı olmayı ilke edinenler kazanabilecektir. Bunun bankacılık hizmetlerinde en önemli olmazsa olmazı da yargı kararlarıyla haksızlığı tescil edilen bankacılık ücret ve komisyonları için müşterileriyle mahkemelik olmamak yerine, tüketici mutluluğunu sağlayarak, haksızlıkları ortadan kaldırmaktır. Nitekim, Tüketici Hakem Heyetleri’ ne yapılan milyonun üzerindeki başvuru ve tüketici mahkemelerini işgal eden yüzbinlerce dava da göstermektedir ki; artık bilinçli tüketicilerin hak arama mücadelesiyle gelişen bu tüketici hareketi karşısında hiçbir bankanın durması mümkün değildir.”

“YARGIYI VE KENDİNİZİ DE MEŞGUL ETMEDEN İADE EDİNİZ”

Açıklamada bankalarna şu çağrıda bulunuldu:

“Geliniz şimdiye kadar yapılan yanlışlardan dönünüz. Velinimetiniz olan müşterilerinizle mahkemelik olmak yerine onların memnuniyetini kazanınız… Bazı bankaların başlattığı haksız bankacılık ücret ve komisyonlarını geri verme eylemine siz de katılınız. Tüketici Hakları ihlalleri yerine Müşteri Mutluluğunu sağlayınız ve tüketici hakları ile yargı kararlarına saygı gösteriniz. Artık, halk arasında ‘Deli Dumrul ücretleri’ de denilen bankacılık ücret, komisyon ve masraflarını tüketicilerimizi üzmeden, uğraştırmadan, yargıyı ve kendinizi de meşgul etmeden iade ediniz. Ve artık anlayınız ki; Türkiye’de bir şeyler değişmeye başlamıştır. Artık tüketiciler, tüketimden gelen güçlerinin farkına varmıştır. Artık, bu Tüketici Hareketinin önünde duramazsınız. Zira, tüketici örgütleri önderliğinde hakkını aramaktan yılmayan bilinçli tüketici sayısının her geçen gün çığ gibi arttığını ve çoğaldığını görünüz, anlayınız.”