Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, Eskişehir Valisi Azmi Çelik’in ziyaretinde yaptığı açıklamada, 2020 yılına kadar raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünleri geliştirerek üreten ve tüm dünyaya satan bir kuruluş olacakları, hedef cirolarını ise, yılda 1 milyar dolar olduğunu belirtti.
Eskişehir Valisi Azmi Çelik, milli şirket TÜLOMSAŞ’ı ziyaret etti. Genel Müdür Hayri Avcı ve birim amirleri tarafından karşılanan Vali Çelik, Lokomotif Fabrikası’nı da gezerek Müdür Avcı’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. 1937 Yılında Türkiye’de ilk kez faaliyete geçen kaynak evini gezen Vali Çelik, daha sonra işçilerin eğitim gördüğü kaynak simülatörünü kullandı. Ardından DE 2400 tipi lokomotifin test sürüşüne katılan Vali Çelik, “Tülomsaş Genel Müdürlüğü, Eskişehir’in ağır sanayi alanında kalkınmasına büyük katkı sunmaktadır” dedi.
"Tülomsaş, ilimize önemli bir istihdam sunmaktadır”
Fabrika sahasını gezerek işçilerle sohbet eden Vali Çelik, “Demiryolu sanayimizin ilklerinden birisi olan Tülomsaş, geleceğe dönük yaptığı çalışmalarla ülke ekonomisine büyük katma değer sağlamaktadır. Raylı sistemler sektörünün ihtiyacı olan her türlü ürün ve hizmeti karşılayan Tülomsaş, ilimize önemli bir istihdam sunmaktadır” şeklinde konuştu.
Hedef ciro yılda 1 milyar dolar ciro
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Müdür Hayri Avcı da, ana faaliyeti TCDD’nin lokomotif ve vagon ihtiyacını karşılamak olan Tülomsaş’ın çeşitli tipte lokomotif, demiryolu bakım aracı, bojili yük vagonu, değişik tipte dizel motor, alternatör, cer motoru, çelik ve pik döküm üretim hizmetleri verdiğini söyledi. Bugüne kadar yaklaşık 707 adet çeşitli tipte lokomotif ve 7 bin 680 adet çeşitli tipte bojili yük vagonu üretimi gerçekleştirdiklerini bildiren Müdür Avcı, demiryolu araç ve gereçlerinin üretimini ve onarımlarını yaptıklarını ifade etti. 2020 yılına kadar raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünleri geliştirerek üreten ve tüm dünyaya satan bir kuruluş olacaklarını belirten Müdür Avcı, hedef cirolarını ise, yılda 1 milyar dolar olarak açıkladı.
"Bir dünya markası haline gelmek istiyoruz"
Milli Tasarım ve Üretim Modernizasyonu projelerinden bahseden Müdür Avcı, "Lokomotif, vagon, motor imalatında, Ray otobüsleri ve Hafif Raylı Sistem (HRS) araçları imalatında, savunma sanayi araç ve gereçleri imalatı ile diğer demiryolu araç ve gereçleri imalatında bir dünya markası haline gelmek istiyoruz" diye konuştu.
Daha sonra Vali Çelik, Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatlarıyla 1961 yılında Tülomsaş atölyelerinde üretilip, "Devrim" adı verilen Türkiye’nin ilk yerli otomobilini inceleyerek hatıra fotoğrafı çektirdi.