Bulgaristan'da Rusçuk ila Varna şehirleri arasında su kanalı yapılması için düğmeye basıldı. Bu iki il dışında Silistre, Veliko Tırnovo, Gabrovo ve Razgrad il yönetiminin yer aldığı Kuzey Merkez Bölgesi toplantısında onaylanan teklif için yatırımcı aranacak. Karadeniz ile Tuma Nehri arasında açılması planlanan 192 kilometre uzunluğundaki kanalın maliyeti yaklaşık 2 milyar Euro olacak.

Kanalın, sadece deniz araçlarının yolunu kısaltmakla kalmayıp, Deliorman ve Dobruca'daki verimli topraklara su verebileceği düşünülüyor. Su kanalı sayesinde Avrupa'dan gelen gemilerin İstanbul'a yolculuğunun 400 kilometre veya 2 gün kısalacağı hesapları da yapılıyor.

Teklif, Bakanlar Kurulu'na onaylanması için sunulduktan sonra yatırımcı aranacak. Geçen ay Varna'ya Çin'den gelen biriş adamı heyeti projeye ilgi göstermişti.

Rusçuk ile Varna'yı demiryoluna paralel olarak suyla bağlama fikri daha Osmanlı dönemine dayanıyor. 1876 yılında Osmanlı'da Tuna gemi nakliyesinden sorumlu olan Tayyar Bey, Varna limanının Rusçuk ile su kanalıyla bağlamasını istemiş, fakat dönemin yetersiz kaynak nedeniyle proje gerçekleşememişti.