KOCAELİ (AA) - Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin  (Tüpraş) 55. Genel Kurulu'nda, hissedarlara 2015 yılında kar payı avansı dağıtılması yönünde yönetim kuruluna yetki verildiği bildirildi.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, divan başkanlığını Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu'nun yaptığı şirket merkezinde gerçekleştirilen 55. genel kurulda, Tüpraş’ın 2014 yılı mali tabloları onaylanarak, Yönetim Kurulunun ibra edildiği ve 2015 yılında yapılacak genel kurula kadar görev yapmak üzere yönetim kurulu üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat S. Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, O. Turgay Durak, Temel K. Atay, Bülent Bulgurlu, Levent Çakıroğlu, Erol Memioğlu, Ahmet Aksu, Kutsan Çelebican, Osman Mete Altan, Gökçe Bayındır ve Ahmet Turul'un seçildiği belirtildi.

Genel kurulda ayrıca, 2014 yılının “VUK hükümlerince” zararla kapanması nedeniyle kar dağıtılmaması ve 2015 yılına ilişkin yıl içinde kar payı avansı dağıtılması için yönetim kuruluna yetki verilmesine ilişkin önerinin genel kurulca kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç, hissedarlara mesajında, şunları kaydetti:

“Küresel ekonomik faaliyetlerdeki zayıflık ve kırılganlığın sürdüğü, yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli dalgalanmaların yaşandığı bir yılı daha geride bırakırken Tüpraş olarak bizleri geleceğe taşıyacak, orta vadeli en önemli hedefimizi gerçekleştirerek ülkemize kazandırdık. 15 Aralık 2014 tarihinde resmi açılışını yaptığımız Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile gücümüze güç katarken ülkemiz için değer üretme çıtamızı daha üst seviyelere taşıyarak geleceğe daha güvenli bakıyoruz." 

Küresel ekonomik büyüme ve talep artışı beklentilerinin yanı sıra Irak ve Ukrayna merkezli jeopolitik risklerin de etkisiyle petrolün haziran ayında 115 dolar düzeyini gördüğüne dikkati çeken Koç, yılın ikinci yarısında ise küresel ekonomik zayıflığa bağlı olarak talep artışının aşağı yönlü revize edilmesi, üretici ülkelerin üretimi azaltmaması ve politik hesaplaşmaların etkisiyle meydana gelen keskin fiyat düşüşleri neticesinde ham petrol fiyatının 55 dolar/varil düzeyine gerilediğini belirtti.

- Koç Topluluğu son 9 yılda 5,2 milyar dolar yatırım harcaması yaptı

Tüpraş’ın uyguladığı etkin stok ve risk yönetimine rağmen, çok hızlı şekilde düşen fiyatların, önemli stok zararına yol açtığını vurgulayan Koç, şöyle devam etti:

"Tüpraş, Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olması ve Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması için yatırımlarımız aralıksız sürdürülmüş, özelleştirme sonrasında Koç Topluluğu bünyesinde geçen son 9 yılda toplam 5,2 milyar dolarlık yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. Yüksek katma değerli ilave ürün ve diğer rafinerilerin yüksek kapasite kullanımına imkan sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yapımı tamamlanarak, operasyonel esneklik ve rekabet gücümüz üst düzeylere taşınmıştır. Bu yatırım cumhuriyet tarihimizde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımı olup iskele, demiryolu bağlantıları ve finansman gideri dahil olmak üzere toplam 3 milyar dolara mal olmuştur. Üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını yılda 1 milyar dolar üzerinde azaltacak olan bu yatırım, tüm hissedar ve paydaşlarımıza da önemli katkılar sağlayacaktır. Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızın ve ülke hedeflerine ulaşmada sorumluluk almanın kanıtı niteliğinde olan bu yatırım 'ülkem varsa ben de varım' anlayışımızın en somut göstergesidir."

Koç, 2014 yılında motorin tüketiminin yaklaşık yüzde 4,2 artışla 17,4 milyon tona ulaşırken, diğer yakıtlara göre yaklaşık yüzde 40 yüksek vergilendirilmesine rağmen benzin tüketiminin 60 bin ton artışla yaklaşık 1,9 milyon ton olarak gerçekleştiğini anımsatarak, şu bilgileri verdi:

"Havayolu trafiğinde yüzde 9,8, toplam yolcu sayısında ise yüzde 1,1 artışla 166 milyona ulaştı. Havayolu taşımacılığındaki yükseliş ise jet yakıtı tüketimini yaklaşık yüzde 11 arttı. 2014 yılında endüstriyel ürünler dışındaki ürünlerde toplam pazar payı yaklaşık yüzde 56,4 olmuştur. Toplam ürün satışlarının 22,2 milyon ton olduğu 2014 yılında, 39,7 milyar lira ciro elde edilirken, ihracat geliri ise 3,7 milyar dolar olmuştur. Ham petrol ve ürün fiyatındaki düşüşün oluşturduğu yüksek stok zararıyla 740 milyon lira FAVÖK ve Fuel Oil Dönüşüm projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan ertelenmiş vergi gelirinin olumlu katkısı ile 1,46 milyar lira net kar elde edilmiştir." 

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç, 2013 yılında 4,1 milyar dolar dış satış ile Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan Tüpraş'ın İstanbul Sanayi Odası, Capital 500 ve Fortune 500 araştırmalarında da Türkiye’nin en büyük şirketi olarak listenin ilk sırasındaki yerini koruduğunu belirtti.

Uluslararası veri raporlama şirketi Platts tarafından 2014 yılı karlılık, varlıklar ve cirosu esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise Tüpraş, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika “Rafinaj ve Dağıtım” sektör sıralamasında ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Koç, "Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde gerçekleştirdiği iyileştirmeler sonucunda derecelendirme notunu 9,31 seviyesine yükselterek endekste ilk sıralarda yer almaya devam etmiş ve TKYD tarafından 2 ödüle layık görülmüştür. Öte yandan BİST 30 endeksinde yer alan şirketlerde uzun vadeli değer yaratmak amacıyla Borsa İstanbul tarafından kurulan Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Tüpraş, ilk 15 şirket arasında yer almıştır" diye konuştu.

Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu’nun 2014 yılında da yatırım yapılabilir seviye olan notunun teyit edilmiş olmasının, bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük sanayi yatırımının finansal ve operasyonel güçlülüğü koruyarak tamamlandığını göstermesinin yanı sıra, tesisin yaratacağı iş sonuçlarına duyulan güvenin de göstergesi olduğunu vurgulayan Koç, "Tüpraş, yatırımcıları ve ülkemiz ekonomisi için değer üretmeye devam ederken tamamlanan yeni yatırımımızın artıracağı rekabet gücüyle operasyonel ve finansal başarılarımızı sürdüreceğimize olan inancımız tamdır” değerlendirmesinde bulundu.