Manavgat destinasyonuna tatile gelen turistler, alışveriş yapmada birinci derecede en fazla esnafın 'ürün sunumu' ve 'müşteriyle sağlıklı iletişim' kuramamasından rahatsız oluyor. Alışveriş yapmada turistlerin ikinci sırada rahatsız oldukları konu ise 'esnafın samimiyetin dozunu kaçırma ve denge kuramama' olarak belirtiliyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), Ticareti Olumsuz Etkileyen Etmenler konulu yüz yüze anket çalışmasını tamamladı. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ile MATSO'ya müşteri memnuniyeti için anket çalışmasını yapan OMC Danışmanlık Firması ekonomisti Reşat Güney, oda toplantı salonunda anket çalışması sonuçlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Ekonomist Reşat Güney, anket çalışmasını Side, Çolaklı, Kumköy, Manavgat, Kızılağaç, Evrenseki ve Gündoğdu turizm bölgelerinde ayakkabıcılık, tekstil, deri, çanta, restoran, ev tekstili, kuaför, kuyumculuk yapan 100 esnafla yüz yüze yaptıklarını söyledi.

Esnafların yanı sıra yüz yüze 100 Alman, Polonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İsveç, İsviçre, Belçika, Lüksemburg ve Hollandalı turistle görüşme yaptıklarını belirten Güney, turistlerin bölgede alışveriş yapmada yüzde 44'ünün hizmet, sunum ve müşteri ile iletişimden şikayetçi olduklarını kaydetti.

Bölgeye gelen turistlerin alışverişte olumsuz etkilendiği hususların yüzde 6'sının ürün çeşitliliğinin az olması, yüzde 25'inin firmaların fiyat politikası, yüzde 25'inin müşteri memnuniyetsizliği ve yüzde 44'le hizmet, sunum ve müşteri iletişi olduğunun altını çizen Güney, "Turistler alışveriş yapmada en çok olumsuz etkilenme olarak hizmet sunumu ve müşteriyle sağlıklı iletişim kurulmamasını görüyor. Turistin alışveriş yapmada olumsuz etkilendiği diğer bir unsur olarak esnafı çok samimi görüyor ve esnek buluyor. Alışverişte müşteri esnaf güveni çok önemli. Turist fiyat politikası bakımından da barkotlu ürün almayı tercih ediyor." diye konuştu.

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş da yaptığı konuşmada, müşteri memnuniyetiyle ilgili yaptıkları geniş çaplı anketin sonuçlarının turist-esnaf müşteri memnuniyeti ve güveni bakımından önemli bulduklarını söyledi. Tespit edilen sorunları gidermek için MATSO olarak gerekli kursları açacaklarını belirten Boztaş, raporu ilgili birimlere de göndereceklerini ifade etti. Turistlerin kaldıkları konaklama tesisleri kalitesi ve hizmeti bakımından yüzde 100 oranında memnun olduklarının altını çizen Boztaş, 'kaliteli' kalitesiz' turist söylemlerini kabul etmediklerini Manavgat'a tatile gelen her turisti kaliteli turist olarak gördüklerini kaydetti.

Sezon başındaki bölgedeki yüzde 17 oranındaki turist kaybının yüzde 5 seviyesine indiğini dile getiren Boztaş, 27 Eylül itibariyle Antalya'ya gelen turist sayısının 9 milyon 583 bin olduğunu, geçen aynı tarihlerde ise bu sayının 10 milyon 095 olduğunu sözlerine ekledi.

,