Berlinli konut sahipleri yaz tatilcilerine, turistlere oda kiralayarak bütçelerine katkı sağlıyor. Mitte Belediyesi’nin yaptığı bir araştırmada 17.000 konutta odaların veya konutların tamamının kaçak olarak kiralandığı saptandı. Berlin merkez ilçe belediyeleri bu bağlamda denetlemeleri sıklaştıracak. Mitte İlçe Belediyesi’nin yaptırdığı araştırmanın sonuçları belediyenin Halk Hizmetleri Müdürü Stephan von Dassel tarafından kamuoyuna açıklandı.

Berlin’de internet ortamında yaklaşık 23.000 kiralık oda veya konut bulunduğunu belirten von Dassel bunların 17.000’inin kaçak kiralandığını söyledi. Berlin’de özel konutlar ile odaların kiralanması geçen yılın mayıs ayında çıkarılan bir kararname ile yasaklandı. Odaları veya konutları kaçak olarak kiralayanlara 50.000 Euro’ya varan cezalar kesilmesi öngörülüyor. Kiralık ev veya oda hizmeti sunanların belediyelere önümüzdeki yılın nisan ayına kadar bildirimde bulunmaları gerekiyor.

İlgili daire yapılan incelemelerden sonra kiralama izni veriyor. Edinilen bilgilere göre şimdiye dek sadece 5.700 konut sahibine konutunu tatilcilere, turistlere kiralama izni verildi. Kararname yürürlüğe girdiğinden bu yana ilgili belediye daireleri ihbarları değerlendiriyor. Mitte İlçesi Halk Hizmetleri Müdürü Stephan von Dassel belediyeye şimdiye dek 600 kadar ihbar yapıldığını, ihbarlı konutların denetlendiğini bildirdi. Aynı şekilde Charlottenburg-Wilmersdorf İlçesi’nde de belediyeye geçen yıl 730 ihbarda bulunuldu.

Charlottenburg-Wilmersdorf Belediye Başkanı Reinhard Nauman ihbar edilen 540 konutun denetlendiğini ve ihbarların çoğunluğunun doğru çıktığını söyledi.