Türk yapımı Karsan-Atak otobüsleri, tarihi Buda (Budin) Kalesi'nde gövde gösterisi yaptı. 145 yıl Osmanlı hakimiyeti altında kalan tarihi kalede bundan böyle Türk otobüsleri çalışacak. Kaleyi ziyarete gelen ziyaretçileri taşıyacak olan otobüslerin tanıtımı ise dün yine tarihi kalede yapıldı.

Buda Kalesi'nde düzenlenen teslim ve tanıtım törenine Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Balazs Szeneczey, Budapeşte 1. Bölge Belediye Başkanı Tamas Gabor Nagy, Budapeşte Toplu Taşıma Merkezi Müdürü Kalman Doboczi, Karsan Genel Müdürü Vançın Kitapçı ve Karsan Macaristan Temsilcisi Ali Dereci katıldı.

Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı yaptığı açıklamada Türkiye-Macaristan ilişkilerinin gittikçe sağlamlaştığını ifade etti.

Karsan Pazarlama Genel Müdürü Vançın Kitapçı ise iki ülke arasındaki ilişkilerin çok özel olduğunu ve stratejik işbirliği için iki ülkenin de çok şeyler yaptığını belirtti.

"ESKİ OTOBÜSLER KONFORSUZ VE GÜVENİLMEZDİ"

Budapeşte 1. Bölge Belediye Başkanı Tamás Gábor Nagy, şu anda ülkede hizmet veren otobüslerin teknik yönden sıkıntılarının olduğunu, konforsuz ve güvenilmez olduğunu belirtti ve yeni otobüslerin alımının çok yerinde olduğunu söyledi.

Budapeşte Toplu Taşıma Merkezi Müdürü Kalman Daboczi yeni Türk otobüslerinin klimalı ve dizel motorlu olacağını, otobüste 21 oturma yerinin bulunduğunu ve tek seferde 39 kişinin seyahat edebileceğini aktardı.

Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Balazs Szeneczey, eski otobüslerden çok çektiklerini ve yeni Türk otobüslerinden alma kararını ise 2013’te verdiklerini söyledi. Ayrıca, ihtiyaç olması halinde ve fon desteği de sağlanabilirse Türkiye’den 24 otobüs daha alabileceklerini ifade etti.

''Karsan-Atak yapımı Türk otobüslerinden kalan 14'ü yıl sonuna kadar teslim edilecek ve Buda Kalesi'nde hizmet vermeye başlayacak.

Budapeşte Toplu Taşıma Merkezi ve Buda Kalesi Belediyesi 2013’te 16 otobüs alımı için ihale açmış ve bu ihaleyi de Karsan firması kazanmıştı.