Mavi bayraklı konaklama tesisleri, tatillerinde çevreyi ön planda tutan turistler için en önemli kriterlerden biri. Avrupalı ve İskandinav ülke turistleri, internet üzerinden ve tur operatörleri vasıtasıyla yaptırdıkları rezervasyonlarda, otelin mavi bayraklı olup olmadığını araştırarak tercihini ona göre yapıyor.

Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şimşek; deniz, kum ve güneş üçgeni tatil anlayışını benimseyen turistlerin yüzde 90'ının kalacağı otelin mavi bayraklı olup olmadığını sorarak rezervasyonunu yaptırdığını söyledi. Türkiye'de 1995 yılında Uluslararası Çevre Vakfı'nın (FEE) kriterlerini yerine getirmede, toplamda sadece 5 mavi bayraklı tesisin olduğunu belirten Şimşek, geçen 20 yıl içinde mavi bayraklı tesis sayısının 436'ya ulaşmasının onur verici olduğunu kaydetti.

FEE'nin belirlediği kriter doğrultusunda, 436 mavi bayraklı tesisinin 200'ünün Antalya'da olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun 130'unun ise Manavgat'ta olduğunun altını çizdi. 2015 yılı mavi bayrak sıralamasında dünyada birinciliği 578'le İspanya'nın aldığının altını çizen Şimşek, ikinci sırada 436 mavi bayrak ile Türkiye'nin takip ettiğini, üçüncülüğü ise 399'la Yunanistan'ın aldığını kaydetti.

Dünyada mavi bayrakta ilk 10 sırada olan ülkelerin İspanya, Türkiye, Yunanistan, Fransa, Portekiz, İtalya, Danimarka, Hırvatistan, İrlanda ve İngiltere olduğunu dile getiren Şimşek, "Bölgemiz, 220 bin yatak kapasitesiyle ülkemizin en büyük turizm destinasyonlarından biri. Bölgemizde 130 mavi bayraklı tesisin bulunması, Manavgat'ın turizmde ne kadar marka olduğunun en açık göstergesi. Tatil yapmada Avrupalı turistler için mavi bayrak çok önemli." diye konuştu.