Rusya krizi ve Avrupa’dan gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle kötü bir sezon geçiren Türk turizmciler, Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanmasının sektöre olumlu katkı sağlayacağını düşünüyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) gibi oda ve dernekler, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapmıştı. Turizmcilere sevindirici haber bugün geldi. Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılmasına ilişkin genelgeyi imzaladı. Genelgeye göre, kamu çalışanları 4 Temmuz Pazartesi (arefe) günü öğleden sonra ve 8 Temmuz cuma günü idari izinli sayılacak.
"ANTALYA İÇİN ÇOK SEVİNDİRİCİ"
ATSO Başkanı Çetin, haftalar öncesinden kendilerinin bu başvuruyu ilettiklerini hatırlatarak, alınan kararın yerinde olduğunu kaydetti.
Özellikle Antalya için 9 günlük bayram tatilinin büyük önem taşıdığını ifade eden Çetin, "Çeşitli krizler yaşayan turizm için bu tatil bir merhem olacaktır. Tabiki tüm ihtiyacı karşılamayacaktır ama bir canlanma sağlayacaktır. Bayrama 3 hafta gibi bir süre var. İnsanlar bu süre zarfında istedikleri tatil planlarını rahatlıkla yapabileceklerdir. Özellikle vurgulamak istiyorum Antalya için çok önemli bir karar oldu. Girişimlerimiz sonuç verdiği için ayrıca mutluyuz" dedi.
"YERİNDE BİR KARAR OLDU"
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, hükümetin olumlu bir karara imza attığını söyledi. 9 günlük tatilin erken açıklanmasının sektöre çok büyük katkısı olacağını dile getiren Ayık, "Hem sektöre hem de tüketiciye katkı sağlayacak. Tüketicinin plan yapması ve rezervasyon araştırması yapması için ciddi bir zaman aralığı kaldı. Olumlu ve yerinde bir karar oldu. Bunun geri dönüşü de beklenen düzeyde olacaktır. Bayram döneminde tesislerde doluluklar gözle görülür yükselecektir" diye konuştu.
"YÜZDE 30-40 ARASI ARTIŞ"
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, sezonun kötü gittiğinin altını çizerek 9 günlük bayram tatilinin turizmciye az da olsa nefes aldıracağını söyledi.
Alınan kararının yerinde ve zamanında olduğunun altını çizen Sili, "Turizmciler olarak bu karar bizleri sevindirdi. İç pazar bizim ana kaynak pazarlarımızdan bir tanesidir. Bu noktada iç pazarın 9 günlük tatil kararıyla birlikte rezervasyon sayılarının yükseleceğini bekliyoruz. Geçen seneye oranla yüzde 30 ile 40 arasında iç pazarda bir artış olacağını bekliyoruz" dedi.
"TATİLLER UZUN VADELİ OLACAK"
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ise, turizmin bu yıl sıkıntılı bir dönem yaşadığını ve sektörü canlandırma adına atılan her adımın önemli olduğunu kaydetti.
9 günlük bayram tatili kararını değerlendiren Kızıldağ, "Zaten ülkemiz sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Hem de son dönemde yaşanan terör olayları ile moralleri bozulan vatandaşlarımıza olumlu bir katkı sağlayacak. İnşallah ülkemiz bir daha olumsuz olaylar yaşamaz, barış, huzur ve güvenlik içinde hep birlikte yaşarız. Vatandaşlarımızın da morale ihtiyacı vardı. İnsanlar şimdinin tatil planlamalarını yapmaya başlayacak. Bu planlama bir kaç günlüğüne değil, uzun vadede olacak. Uzun süreli bayram tatili paketleri sektöre katkı sağlayacak. Bu paketlerin uzaması dahi sektöre en az yüzde 15-20 katkı verecektir" ifadelerini kaydetti.