Turistik İşletme Yöneticileri, Personeli ve Avrupa Birliği Turizm Personeli ile İlişkiler Derneği (TİYADER) Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, turizm eğitimi alanların kendi sektörlerinde çalışmadığını söyledi. Turizm eğitim veren okullardan mezun olanların yüzde 25'nin ilk iki yılda, yüzde 90'nının ise 5 yıl sonunda turizm sektöründen ayrıldığını belirten Erbaş, devletin ve ailelerin turizm eğitimi için harcadığı milyarlarca liranın çöpe gittiğini kaydetti.

Türkiye'ye 2014'te 35 milyar dolar kazanç sağlayan turizm sektörü binlerce insana istihdam kapısı oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre turizm sektöründe istihdam edilenlerin sayısı kışın 800 bin civarında olsa da bu sayının 2 milyon üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Sektördeki kayıtdışılığın çok fazla olduğunu ifade eden TİYADER Başkanı Ali Erbaş, bu durumun turizm eğitimi alanların sektör dışına kaymasına neden olduğunu belirtti. Türkiye'de turizm eğitim verilen 60 fakülte, 120 meslek yüksekokulu, 120 de lise bulunduğunu kaydeden Erbaş, bu okulların her yıl 32 bin mezun verdiğini söyledi. Bu kişilerin 20 binin lisans ve ön lisans mezunu olduğunu anlatan Erbaş, “Mezunların yüzde 25'i ilk iki yılda, yüzde 90'ı ise 5 yıl sonunda turizm sektörünü terk ediyor.” dedi. Türkiye'de 1956 yılından beri turizm eğitimi verildiğini ve her yıl onbinlerce kişinin mezun olduğunu vurgulayan Erbaş, devletin ve ailelerin turizm eğitim için her yıl harcadığı milyarlarca liranın çöpe gittiğinden yakındı.

Çözümün turizmin meslek yasasına kavuşmasından geçtiğini savunan Ali Erbaş, böyle olursa sektörde turizm eğitimi almamış insanların istihdamının engelleneceğini söyledi. Bu amaçla, 5 yıldır Turizm Meslekleri ve Türkiye Turizm Konseyi Kanun Taslağı adı altında yürüttükleri çalışmada sona yaklaştıklarını kaydeden Erbaş, eylül ayında Antalya'da düzenlemeyi planladıkları çalıştayda tartışmaya açacakları taslağa son şeklini vermeyi hedeflediklerini aktardı. 2016'nın başında ortaya çıkan ve 'turizm anayasası' olacağını ifade ettiği taslağa parlamentoya göndereceklerini dile getiren Ali Erbaş, 33 maddelik taslağın yasalaşması halinde turizm eğitimi veren okullardan mezun olmayanların turizm sektöründe çalışamayacağını dile getirdi.

TURİZM İL MÜDÜRLERİ İÇİNDE TURİZM MEZUNU HİÇ YOK!

Turizm mezunlarının istihdamının ciddi bir sorun olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda da bu sıkıntının yaşandığını dile getiren Erbaş, “Kültür ve Turizm İl Müdürlerine bakın, bir tane bile turizm mezunu yok. Bakanlık müsteşarı tarihçi, bakan yardımcısı doktor, il müdürleri içinde beden eğitimci, tarihçi, din kültürü öğretmeni, imam olanlar var. Bu ülkede tarım il müdürü olabilmek için ziraat mühendisi olmanız zorunlu. Turizm il müdürü olmak için bir şeye gerek yok.” diye konuştu.

Mezunların kaçtığı turizm sektöründe de durumun farklı olmadığına, çalışanların yüzde 50'den fazlasının eğitimsiz ya da ilkokul, yüzde 7-8'nin üniversite mezunu olduğuna dikkat çeken Erbaş, istihdam edilenlerin ancak yüzde 1'inin turizm diplomalı olduğunu ileri sürerek, “İlkokul mezunu genel müdür var.” dedi.

Hazırladıkları tasarının turizm konseyi ve meslek sicil kaydı gibi iki önemli düzenleme getirdiğine değinen Erbaş, “Meslek sicil kaydı olmadığı için gasp, ırza geçme, taciz, hırsızlık zanlıları turizmde çalışabiliyor.” şeklinde konuştu. Erbaş, meslek sicil kaydı olmadığı için bu insanlaran otel otel dolaşabildiğini savundu.