Türkiye'ye her yıl milyarca dolar kazandıran, 100 binlerce insana ekmek kapısı olan turizmin rakipleriyle yarışabilmesi için sürekli yenilik, sürekli vizyon ve inovasyon gerekiyor. Pak Turizm İşçileri Sendikası, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi, Türkiye Bilişim Derneği, Otel Satın Alma Müdürleri ve Eğitim Derneği'nin katkılarıyla hazırlanan "Turizmde İnovasyon Paneli"nde, sektörde insana yatırım yapılmazsa turizmin dünyadaki baş döndürücü değişime ayak uydurup ayakta kalabilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekildi.
Kent merkezindeki bir otelde iki oturumda gerçekleştirilen panel akademi dünyasının yanısıra turizm sektörü temsilcileri katıldı. Panelin açılışında konuşan Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, "Rekabet alanı olan turizm dünyası için başarılı inovasyon, turistik deneyimin ya da sunulan ürünün değerini yükseltmektir." dedi.
Pak Turizm İşçileri Sendikası'nın bağlı olduğu Aksiyon İşçileri Konfederasyonu'nun Genel Başkanı Vedat Öztürk ise inovasyonu gerçekleştirecek olanın nitelikli personel olduğuna dikkat çekerek, "Ar-Ge ve inovasyon kafa yapısına sahip personel olmadan Ar-Ge ve inovasyon olmaz." diye konuştu.

ÖNCE İNSANA YATIRIM YAPILMASI
Açılış konuşmalarından ardından panelin birinci bölümüne katılan konuşmacılar inovasyonun önemini anlatmakla birlikte bunun yolunun insandan geçtiğinde birleşti.
Bir küçük fikirle oluşan inovasyonun kaynağının 'insan, sağlıklı beyin ve beden, akıl, istek, iş gücü ve yetenek' olduğunu belirten Uluslararası Antalya Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Senem Yazıcı, "Turizm eşittir insansa, turizmde inovasyon eşittir insan ise önce turizm çalışanlarına yatırım yapmayı bilmek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

OTEL ÇALIŞANLARI DA MUTLU OLMALI
Crystal Otelleri Yönetim Kurulu Danışmanı Adil Gürkan, grup olarak yatırımcı ve misafir kadar çalışanların mutluluğunu da göz önünde bulundurduklarına değinerek, "Bunlardan biri eksik kalırsa orada başarısızlık ve yıkım başlar. Yapacağımız bütün inovasyonların her üç ayakta yer alan aktörleri mutlu etmesini tercih ediyoruz. Birinin mutluluğunu diğerinin mutsuzluğu pahasına ele almıyoruz." ifadesini kullandı.

ÇALIŞANINA HAKETTİĞİNİ VERMEZSEN TRİLYON KAYBEDEBİLİRSİN
Otellerde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusunda uzman olan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Afşin Güngör, incelediği birçok otelde doğru insanla çalışılmadığı için yapılan birçok yanlışa şahit olduğunu, bunun da maddi kayba yol açtığına dikkat çekti. Güngör, doğru ve alanının uzmanı insanlarla, hak ettikleri karşılığı vererek çalışmanın önemini şu sözlerle ifade etti: "İnsana yapılan yatırım en önemli yatırımdır. Siz eğer üç kuruştan kaçarsanız, bu size trilyon olarak geri döner. Otellere bunu anlatmaya çalıştım. Bir teknik müdüre hak ettiğini vermeniz lazım. Bin 500-2 bin liraya teknik müdür çalıştırıyorsanız ondan bir şey beklemeyin. En alttaki işçiden itibaren siz o insana özel olduğunu hissettireceksiniz o size kazandıracak."

İNSANA İNSAN GİBİ DEĞER VERMELİ
Eflatun Eğitim ve Danışmanlık firmasından Dr. Hüseyin Çırpan ise Türkiye'nin turizm alanında muhteşem tesislere sahip olmasına karşın insanın bunlardan çok daha önemli olduğunu vurguladı. Müşterisi olan bir kargo firmasının üç haftadır bir kuryesinin yaptığı yanlışı düzeltmekle uğraştığını anlatan Çırpan, "25 yılda biriktirilen marka imajı bir kuryenin yaptığıyla uğraşılıyor. Çok üzücü bir şey." dedikten sonra şunu söyledi: "İnsana bakışımız kritik. Ya araç gibi ya da engel gibi görürüz. Önemli olan insana değer veriyor ve öyle görüyor olabilmek."

TURİZMDE EN TEMEL SORUN İNSAN KAYNAĞI İSRAFI
İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yücel, turizmde ciddi insan kaynağı israfı olduğunu söyledi. "Doğru insan yoksa çıktınız müşteri memnuniyetsizliğidir." diyen Yücel, "Dolayısıyla müşteri memnuniyetini sağlayabilmeniz için iç müşteri memnuniyetini sağlayacaksınız. İç müşteri çalışanınızdır. Çalışanınız mutlu değilse dışarı hizmet verebilir mi? Niteliksiz bir eleman aldığıysanız doğru hizmet verebilmesi mümkün değil. Birinci derecede çalışan insan kalitesini artırıp, haklarını verirseniz müşteri memnuniyetine ulaşabilirsiniz." şeklinde konuştu.