Rusya'nın yaşadığı ekonomik krizden etkilenmesi beklenen ve erken rezervasyonlarda ciddi düşüş yaşayan turizm sektörü umudunu son dakika satışlarına bağladı.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği'nin (POYD) mart ayı olağan toplantısı Kundu turizm bölgesindeki 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirildi. POYD üyelerinin ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda 2015 turizm sezonuyla birlikte ITB Berlin ve MITT Moskova turizm fuarlarının değerlendirmesi yapıldı. Alman turist sayısında bu yıl yüzde 3 ile 5 arasında değişen artış bekleyen turizmciler aynı iyimserliği Rusya için dile getiremedi. Petrol fiyatlarındaki düşüş, rublenin dolar karşısındaki değer kaybı ve ABD ile AB ambargosu sebebiyle ekonomik krizde olan Rusya pazarıyla ilgili net konuşmaktan kaçınan turizmciler, geçmiş yılların aksine erken rezervasyonda ciddi azalma yaşandığını söyledi. Sektör temsilcileri Rusya pazarında umutların son dakikaya kaydığında fikir birliği yaptı.

POYD Yönetim Kurulu Başkanı ve Calista Otel Genel Müdürü Ali Kızıldağ, 2015'in 'heyecanlı' bir yıl olacağını söyledi. Rusya pazarındaki sıkıntıların geçen yıldan başlayıp bu seneye sarktığına işaret eden Kızıldağ, rublenin dolar karşısındaki değerinin yavaş yavaş artmasına karşın Rusların paralarının biraz daha değerlenmesini beklediğini dile getirdi. MITT Moskova Fuarı'na katılmak için gittiklerinde Rus ekonomisinin ciddi sıkıntı yaşadığını yerinde gözlemleme imkanı bulduklarını örnekleriyle anlatan Kızıldağ, yaşanan krizin seyahat harcamalarına yansımasının doğal olacağını ifade ederek, "Erken rezervasyonlarda çok ciddi düşüş var. Bu yıl Rusya pazarı açısından son dakika satışlarının olduğu bir yıl olacak." şeklinde konuştu. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen "Bizi teselli edecek bir şey var." diyen Kızıldağ, şöyle konuştu: "Avrupa ile yaşanan politik sıkıntılar nedeniyle Rus yönetimin Türkiye'yi tatil için adres gösterme eğiliminde olmasında dolayı şansımız var. Yeter ki petrol fiyatı bir yere gelsin, dolar-ruble stabil yerde gelsin. Dolar 48-50 rublede stabil yapıya oturursa satışlar tekrar başlayacaktır."

ALMAN TUR OPERATÖRLERİ FIRSAT KOLLUYOR

Ali Kızıldağ, Rusya krizinin Almanya'daki tur operatörlerinde ise Türkiye'de fiyatların düşmesi beklentisi oluşturduğuna işaret ederek, "Fiyatlar düşecek, biraz daha bekleyelim hevesindeler. Burada biraz dik durmak lazım." uyarısında bulundu. Fiyat indirmenin sonu olmadığına değinen Kızıldağ, otellerin tüketim kalemlerindeki enflasyonun TÜİK'in açıkladığı rakamdan daha yüksek olduğuna işaret ederek, fiyat indirimi noktasında aceleci olmayıp beklemenin daha doğru olacağını kaydetti.

30 BİN YENİ YATAK YAPILIYOR, İLAVE 1,2 MİLYON TURİST LAZIM

Krizle nasıl başa çıkacağının yollarını arayan turizmci bir yandan da bu yıl hizmete girecek yeni yatakların tedirginliğini yaşıyor. 2015 sezonunda Antalya'da 30 bin yeni ve ilave yatağın hizmete gireceği bilgisini paylaşan POYD Başkanı Kızıldağ, bunları yüzde 50-60 doldurmak için bile ilave 1,2 milyon turiste ihtiyaç olduğunu söyledi. Turizmde çift haneli büyümelerin geride kaldığını belirten Kızıldağ, yıllık yüzde 3-5 büyümenin bile artık 'iyi rakam' olarak kabul edildiğini söyledi.

RUBLE DEĞERLENMEZSE RUS TURİST GELMEZ

POYD Genel Sekreteri ve GM Center Sahibi Selçuk Meral, Rusya pazarı için "Orada bir daralma olacak." derken, bunun Antalya'nın hangi bölgelerine ağırlı olarak yansıyacağını söylemenin ise mümkün olmadığını belirterek, 2015 için "Dikkatli olmamız gereken bir sene." değerlendirmesinde bulundu.

Magesty Club La Mer Art Genel Müdürü Ülkay Atmaca da Rusya'da 1 doların 45-50 ruble aralığına gelmediği sürece oteller fiyat indirse bile sokaktaki Rus'un tatile çıkmayacağı öngörüsünde bulundu.

İNTERNETTEN DİREK SATIŞLARDA DİKKAT ÇEKİCİ GELİŞME

Regnum Carya Golf Resort Genel Müdürü Hakan Duran, "Rus misafirlerden internet üzerinden rezervasyon almaya başladık. Kendi internet sitemizden inanılmaz rezervasyon alıyoruz. Acentelere güvensizlikten mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama bize çok ciddi direkt rezervasyon geliyor." diye konuştu.

"Misafir son dakika rezervasyonuna meyillenmiş durumda." diyen WOW Otelleri Genel Koordinatörü Edip Araç da "İnternet rezervasyonlarımız yükselmeye başladı. Toplam ciromuzun yüzde 15’ine denk gelecek bir noktaya ulaştı." dedi. Araç ayrıca nisan ve mayıs aylarında turist sayısının düşmesinin tolere edilebileceğini, ancak haziranda yaşanacak kaybı telafi etmelerinin mümkün olmayacağını ifade etti.

PANİK YAPIP FİYAT İNDİRMEYİN

Skal Dünya Başkanı Salih Çene ise yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Rus turistin Türkiye tatilinden vazgeçmeyeceğini savundu. Çene, turizmcilerden panik yapıp fiyat indirimine gitmek gibi zarar verici aksiyonlara girmemeleri tavsiyesinde bulundu.