CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TBMM’deki ilk önergesini, turizmde yaşanan kayıplarla ilgili verdi. Antalya’da turist hareketliliğinde yaklaşık yüzde 10’luk bir gerileme yaşandığını, yıl sonunda kaybın 1 milyon turiste ulaşabileceğine dikkat çeken Budak, "Diğer sektörlerle birlikte yaklaşık 2,5 milyar dolarlık kayba seyirci kalınamaz. Acil ve akılcı önlemler gerekli." dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) temmuz bülteninde yer alan verilere göre; Antalya’ya yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 9,4 gerilediği belirtiliyor. CHP’li Budak, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı’nın cevaplaması istemiyle verdiği önergede, Rusya’da yaşanan kriz, Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajı ve bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle turizmde ciddi bir kan kaybı yaşandığına dikkat çekti. "Geliyorum." diyen krizin gerçekleştiğini ve Antalya’da yaklaşık yüzde 10’luk bir daralma ortaya çıktığını vurgulayan Budak önergesinde, "2 Temmuz itibariyle Antalya'ya gelen turist sayısında 408 bin kişilik düşüş var ve bu düşüş yalnızca Rusya değil, aynı zamanda Avrupa'daki birçok pazarımızda da yaşanıyor. Otellerimiz hem fiyat indirimi yaptılar hem de istihdamı azalmak zorunda kaldılar. Turizm başta ticaret olmak üzere 58 sektörü etkilemektedir. Antalya Ticaret Borsası, turizmdeki daralmanın tarım ve gıda sektörlerini de negatif yönde etkilediğini, otellerden sipariş alamayan firmaların zor duruma düştüğünü ve istihdam kayıplarının yaşandığını açıklamıştır. Yıl sonu öngörülerine göre, turist kaybı 1 milyon düzeyinde olacak, çarpan etkisiyle yaklaşık 2,5 milyar dolarlık gelir kaybı yaşanabilecektir. Türkiye’nin süreci izlemek yerine acil ve akılcı önlemler geliştirmesi gereklidir." ifadelerine yer verdi.

Turizm sezonu öncesinde, turist hareketliliğinde bir düşüş öngörüldüğünü, Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapıp yapmadığı konusunda bilgi isteyen Budak, "Yaşanacak düşüş konusunda turizm alanında faaliyet gösteren örgütlerle bir çalışma yapılmış mıdır? Turizmde yaşanabilecek kayıplara karşı Bakanlığınız hangi önlemleri geliştirmiş ve uygulamıştır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Yüzde 10’luk kayıp, alınan önlemlere rağmen mi ortaya çıkmıştır?" diye sordu.

UÇUŞ TEŞVİĞİ YOĞUN SEZONDA NEDEN YOK?

Önergede teşvikleri de gündeme getiren Budak, “Turizme teşvik amacıyla gündeme gelen uçuş desteğinin düşük sezon sayılan nisan-mayıs dönemi ile sınırlı tutulmasının nedeni nedir? Bunun yeterli olmayacağı öngörülememiş midir? Bu desteğin, yoğun sezon olan haziran-temmuz-ağustos döneminde de sürdürülmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?" sorusuna cevap istedi.

BOZULAN İMAJI NASIL DÜZELECEK?

Çetin Osman Budak, şöyle devam etti: "Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajını düzeltmek için bu yıl ek tanıtım etkinlikleri yürütülmüş müdür? Yürütülmemiş ise gerekçesi nedir? Turizmdeki düşüş bağlantılı tarım, gıda, alkollü ve alkolsüz içecek gibi sektörleri de olumsuz etkilemeye başladığına göre, hükümetiniz, krizin daha da derinleşmemesi için turizm ve diğer sektörlerle ortak çözümler geliştirmek için bir adım atacak mıdır?"

ANTALYA İÇİN ÖZEL ÖNLEM VAR MI?

Soru önergesinde Antalya için ayrı bir tırnak açan Budak, şunları sordu: "Türkiye’ye milyarlarca dolar katkı ve binlerce yurttaşa istihdam sağlayan turizm sektörünün bu sezonu en az kayıpla geçirmesi sağlanabilecek midir? Yılda 12 milyonu aşkın turist ağırlayan turizmin başkenti Antalya için özel bir önlem alınacak mıdır? Yaklaşık 2,5 milyar dolarlık kayıp, hükümetiniz tarafından ciddiye alınmayacak mıdır?"