Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şubesi ve MÜSİAD Frankfurt Şubeleri tarafından “Türkiye-Almanya İş Formu” toplantısı düzenlendi.
Serra Otel’de düzenlenen toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcıları Ümit Kiler ve Alipınar Topdaş, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, MÜSİAD Hessen Yönetim Kurulu Başkanı Musa Aydın, MÜSİAD Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Selim Sar, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, Almanya’dan gelen ve Samsun’da bulunan işadamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Selim Sar, “Bir yılı aşkın süredir büyük bir itina ile sürdürdüğümüz kardeşlik ilişkilerinin bugün ilk meyvelerini verecek olması mutluluğumuzun en büyük kaynağıdır. Cenevre’deki bir akşam yemeğinde yurt içi ve yurt dışı şubeleri arasında gerçekleştirilen ilk kardeşlik anlaşması ardından bugün burada MÜSİAD bünyesinde yurt içi ve yurt dışı şubelerinin gerçekleştirdiği ilk büyük organizasyondayız. Almanya’nın finans başkenti Frankfurt ile Karadeniz’in parlayan yıldızı Samsun’u birbirine yakınlaştırmak, yatırım potansiyellerini analiz etmek, oluşabilecek ortaklık ve işbirliklerini değerlendirmenin ilk adımlarını atmak için buradayız. AB ile gelişen ilişkilerin ve serbest Pazar sonrasında Almanya üzerinde artan ihracat oranlarının şehrimize katkısını arttırmak en büyük idealimizdir” dedi.
KİLER: “2015 YILI İTİBARİYLE ALMANYA, TÜRKİYE’NİN İHRACATINDA BİRİNCİ, İTHALATINDA İSE 2’NCİ SIRADADIR”
Almanya’nın Türkiye’nin en önemli ticari ortaklarından bir tanesi olduğunu belirten MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kiler, “2 ülke arasındaki mevcut ticaret rakamları oldukça önemli bir ilişkiye işaret ediyor. 2015 yılı itibariyle Almanya, Türkiye’nin ihracatında birinci, ithalatında ise 2’nci sıradadır. Almanya’ya yaptığımız 13.4 milyar dolarlık ihracatımız, Almanya’dan ithalatımız ise, 21.1 milyar dolar seviyesindedir. 2015 yılında toplam 430 milyon dolarlık ihracat yapan Samsun’u n en çok ihracat yaptığı ülkeler arasındaki sıralamasında 47.3 milyon dolar ile Almanya ikinci sıradadır. Ben bu rakamları daha yukarı çıkartılabileceğine inanıyorum. Çünkü Samsun’un potansiyelinin çok daha yüksek olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
MURZİOĞLU: “SAMSUN, ÇOK YÖNLÜ ÜRETİM ALTYAPISINA SAHİP”
Önceliklerinin Samsun’un ekonomik bağlamda gelişimine örnek olmak istediklerini ifade eden Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Kentimizin iş dünyasını teşkil eden en büyük kuruluşu olarak önceliğimiz kentimizin ekonomik bağlamda gelişimine örnek olmaktır. Bu bağlamda ekonominin en önemli paydaşları olan üyelerimizin yani işletmelerin kapasitelerinin arttırılması ve ulusallaştırılması adına önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Samsun, çok yönlü üretim altyapısına sahip ve bu haliyle önemli bir potansiyeli barındıran bir kenttir. Sanayi ve ticaretin yanı sıra oldukça önemli iki ovaya sahibiz. Çok kıymetli turizm ve tarihi değerlerimiz var. Türkiye’de yalnızca 3 kentin sahip olduğu 4 ulaşım aksına sahip bir iliz. Bu imkanı gerçekleştirmek adına kentimize lojistik köy kazandırma gayreti içerisindeyiz. Türkiye’nin bu anlamdaki en önemli alt yapısı kent alt yapısını kentimize kazandıracağız. Samsun’un ekonomik anlamda gelişimi hususunda akılcı bir yaklaşımla çalışıyoruz. İhracat master planımızı hazırladık, Ekonomi Bakanlığımızın desteği ile işletmelerimizin ihracat kapasitesini geliştirmek, uluslararası rekabet edebilirlik kabiliyetini arttırabilmek adına Ur-Ge projelerini uyguluyoruz. Medikal sektörü ile başladığımız bu projelere mobilya ve gıda ile devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde lokomotif sektör olan inşaat sektörüne ilişkin olarak projelerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu.
BAŞKAN YILMAZ: “SAMSUN’UN İHRACATI 450 MİLYON DOLAR DEĞİL”
Samsun’da üretilen bazı katma değerlerin ihracatı Samsun’dan yapıldığı için düşük göründüğünü ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz şöyle konuştu: “Bugün burada değerli işadamlarının, değerli sivil toplum kuruluşlarının çok güzel görüş ve düşüncelerini ortaya koyacağı, Samsunumuzu uluslararası düzeyde bir platformda görüşmeye ve diyaloga açacak bir enerjinin buradan yükseleceğine inanıyorum. Samsun’un yıllık ihracatı 450 milyon dolarlar civarında görülüyor. Burada kayıtlı olan bu ihracat gerçeği yansıtmıyor. Ülkenin yaptığı 160 milyar dolarlar civarında bir ihracat tanımı önemlidir ve bunu hepinizin çok iyi bildiği gibi 2023 ve onu takip eden yıllarda ülkemiz 500 milyar dolarlar seviyesine çıkarmaya çalışıyor. Bence önemli olan budur. Ama Samsun’un ihracatı 450 milyon dolar değil. Samsun’da üretilen katma değerlerin ve ihraç edilmiş olan katma değerlerin birçoğu burada yazılmadığı için düşük görülüyor. Örneğin sigara fabrikası burada 250 milyon dolarlık ihracat yapıyor ama bunun bir kısmını İzmir’den bir kısmını da İstanbul’dan yapıyor.”
KÖKTAŞ: “TÜRKİYE, DÜNYADA ÖNEMLİ BİR ÜLKEDİR”
Türkiye’nin dünyada önemli bir ülke olduğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, “Almanya ile Türkiye arasında önemli ticaret hacmimiz var. Türkiye, dünyada güçlü bir lokasyonda, güçlü bir şekilde durmaya gayret gösterirken, aynı zamanda da doğu-batı köprüsünü kuran önemli bir geçiş güzergahıdır” ifadelerini kullandı.
VALİ ŞAHİN: “SAMSUN’UN 2023 YILINDAKİ HEDEFİ 1 MİLYAR DOLARI YAKALAMASI GEREKİYOR”
Samsun’un sağlık kenti de olduğunu ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Samsun aynı zamanda sağlık kentidir. Sağlıkla ilgili Avrupa’dan çok misafirlerimiz geldi. Bizim gerek Kuzey Avrupa’da, gerek Avrupa’da, gerekse özellikle Almanya’da yapılabilecek birçok işimiz var. Cerrahi aletlerde birinci ihracatımız Almanya. Almanya bunları bizden alıyor, hem bize hem de başka ülkelere satıyor. Onun için bizim biraz bu Almanya trafiğini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız, Başbakan olduğu dönemde her şehre bir ihraç limiti koymuştu. Samsun’un da 2023 yılındaki hedefi 1 milyar doları yakalaması gerekiyor. Ballıca’daki sigara fabrikası tek başına 250 milyon dolar civarında ihracat yapıyor. Bizdeki 450-500 milyon dolar ihracatı düşünürsek, sigara fabrikasını da buraya katarsak işimiz kolay. Açığımız 250 milyon doları bir şekilde kapatırız. Ama onu dışarıda tutarsak şuana kadar yaptıklarımız kadar yapacağız ki 1 milyar dolar hedefini tutturalım” dedi.
Konuşmaların ardından “Türkiye-Almanya İş Forumu” konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panelde ilk olarak Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, hayat hikayesini anlattı.
2 gün sürecek olan panelde yarın Almanya’dan gelen iş adamları, Samsun’da firmaları gezecekler.