İthal ayakkabıya getirilen yüzde 50’ye kadar ek vergi uygulaması özellikle ayakkabı yan sanayi sektörünün yüzünü güldürdü. Sektörde neredeyse kapanmak üzere olan firmalar tam kapasiteli üretime başladı. Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği'nin (AYSAD) Başkanı Tan Erdoğdu, “İthal ayakkabıya getirilen ek vergiler, Çin’de üretimi bulunan yerli üreticinin yeniden yurda dönmesini sağladı. Özellikle İtalya ve Çin gözünü Türkiye’deki üretime çevirdi.” dedi.

Türkiye’de ayakkabı yan sanayinin en istikrarlı fuarı AYSAF, sektörü 53. kez CNR EXPO Yeşilköy’de bir araya getirdi. Fuara 400’ün üzerinde katılım olunken, bunun yüzde 45’ini yabancılar oluşturdu. Sadece İtalya'dan 100’e yakın firma iştirak ederken, Çin'den de 35 firmanın katılması dikkat çekti. Fuar ve sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan AYSAD Başkanı Tan Erdoğdu, söz konusu durumda ithal ayakkabıya getirilen ek vergilerin etkili olduğunu ifade ederek, “Ayakkabı üretiminde dünyanın gözü bir anda üzerimize çevrildi. Çok sayıda ülke Türkiye’de varlık göstermek istiyor. Çin’de üretimi olan yerli firmalarımız yurda döndüğü gibi İtalya, Çin gibi sektörde önem teşkil eden ülkelerde Türkiye’de üretimin yollarını arar oldular. Bu durum bizim adımıza sevindirici. AYSAF’a 100’ün üzerinde İtalya’dan, 39 firma da Çin’den katılıyor. Bu ülkelerle önemli işbirliklerimiz olacak.” diye konuştu.

Türkiye’de 500 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesi olduğunu kaydeden Erdoğdu, bu kapasitenin ancak yüzde 60’ının kullanabildiğini belirtti. Yeni gelişmeler sayesinde kapasiteyi kısa bir zamanda yüzde 75’e çıkaracaklarını dile getirdi.

Pozitif Fuarcılık Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler de AYSAF’a Almanya’dan, İtalya ve İngiltere’ye kadar 40’ın üzerinde ülkeden çok sayıda alıcının geldiğini söyledi. Fuar, 9 Mayıs 2015 tarihine kadar açık kalacak.