Türk su ürünleri sektörü, hem iç piyasada hem de ihracatta başarıdan başarıya koşuyor. “Haftada iki gün balık, yaşam boyu sağlık” sloganıyla Türkiye’de kişi başına 8 kg. seviyesinde olan balık tüketimini 15 kg.’a çıkarmak için çaba gösteren sektör, son 14 yılda ihracatını yaklaşık 12 kat arttırarak 60 milyon dolardan 693 milyon dolara çıkardı. Avrupa’daki levrek balığının yüzde 40-45’i Türkiye’de üretilir duruma geldi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen II. Su Ürünleri Sektör Toplantısı’nda konuşan Birlik Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün öneminin her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti. Hem yetiştiricilik hem de ihracat yönünden pazar payının arttığını belirten Kızıltan, sektörün 2000 yılında 60 milyon dolar olan ihracatının 2014 sonunda 693 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Son yıllarda Türk Hava Yolları’nın (THY) direkt uçuş yaptığı hatlarda ihracatta ciddi gelişim yaşandığını dile getiren Kızıltan, Avrupa’daki levrek üretiminin yüzde 40-45’lik kısmının Türkiye’de yapıldığı bilgisini verdi. Türk çipurası ve levreğinin, zengin omega 3 deposu olduğu için dünyada yoğun talep gördüğünü vurguladı. 2014 yılında Türkiye’nin su ürünleri ihracatı yüzde 23 artışla 693 milyon dolara, havayoluyla ihracat ise yüzde 112’lik rekor yükselişle 37 milyon 893 bin dolara çıktı. Söz konusu artışta ABD, yüzde 65 oranı ve 16 milyon 236 bin dolarlık tutarla en büyük dilimi aldı.

Avrupa Birliği başta olmak üzere 80 ülkeye ihracat yapıldığını anlatan Kızıltan, “Dünyadaki fiyatlarda genelde bir düşme yaşanırken ülkemiz ürünlerinin fiyatları arttı. İhracatımızda ağırlığı oluşturan taze-soğutulmuş balıkların 2013 yılında 234 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatı, 2014 yılında yüzde 50 artarak 351 milyon dolara ulaştı. Fileto balıkların 2013 yılında 117 milyon dolar olan ihracat rakamı, 2014 yılında 136 milyon dolara çıktı. En büyük artışı gösteren pazarlar ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Hollanda, Japonya, İspanya ve İtalya oldu.” şeklinde konuştu.

KAMU SPOTU SON AŞAMAYA GELDİ

Balığın keyifli ve lezzetli bir ürün, bereketli, ekonomik, güvenli ve yeri doldurulamayacak bir besin kaynağı olduğu ifade eden Sinan Kızıltan, kamu spotu hazırlıklarında son aşamaya geldiklerini, iç talepte kişi başına 15 kg. hedefine bu şekilde bir adım daha yaklaşacaklarını aktardı.

‘2018 YILINDA YETİŞTİRİCİLİK, AVCILIĞI GEÇECEK’

Hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda akuakültür üretiminin hızla arttığını, hattâ bu sektörün artışının diğer gıda sektörlerinin üzerinde olduğunu belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Başkanı Melih İşliel ise Dünya Gıda Örgütü’nün, 2018 yılında yetiştiricilik ürünlerinin avcılıkla elde edilen su ürünlerini geçeceği öngörüsünde bulunduğunu kaydetti. İşliel, “2018’de dünya kişi başı su ürünleri tüketimi 19,6 kg. olacak.” dedi. Türkiye’nin sürdürülebilir bir balıkçılık politikası olması gerektiğinin altını çizen İşliel, STG’nin katıldığı fuarların bulunduğu ülkelere ihracatta önemli gelişmeler yaşandığını aktardı. Çeşitli sıkıntılarına rağmen Rusya’nın da su ürünleri sektörü için önemli ve gelişen bir pazar olduğunu dile getirdi.