Gemi geri dönüşüm sektörüne girme kararı alan Vietnam, kendisine rol model olarak Türkiye’yi seçti. Vietnam Denizcilik Bakanlığı’nın görevlendirdiği teknik heyet modernleşme, işçi sağlığı ve çevrenin korunması konularında dünyada lider konumunda olan Türk gemi geri dönüşüm tesislerini yerinde incelemek üzere geldi. Vietnam Denizcilik Bakanlığı Temsilcisi Do Duc Tien başkanlığında 12 kişiden oluşan heyet, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren gemi geri dönüşüm tesislerinde incelemelerde bulundu.

Tesislerin işleyiş ve uygulamalarını yerinde görmek, incelemek, bilgi almak ve edindikleri bilgileri Vietnam Denizcilik Bakanlığı’na bir rapor halinde sunmak üzere Aliağa’ya gelen heyet, ilk ziyaretini Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ne (GEMİSANDER) yaptı. Vietnam heyetiyle görüşen GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, hiçbir zaman, rekabet ortamı oluşmaması gibi bir düşünceye kapılmadıklarını belirterek, “Gemi geri dönüşüm sektöründe ülkemizin, en güvenilir ve rol model ülke olarak görülmesi bizim için gurur kaynağıdır. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, bizden yardım almak isteyen tüm ülkelere kapımız açıktır.” dedi. Vietnam heyetine gerekli yönlendirmeleri ve her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade eden Şimşek, sektörün ne kadar hassas olduğunu, büyük sorumluluk gerektirdiğini ve asla hata kabul etmediğini vurguladı.

GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker de gemi geri dönüşüm tesislerinin sahip olduğu çevre yatırımları başta olmak üzere ekonomik ömrünü tamamladıktan Türkiye'ye söküm için getirilen bir geminin tâbi olduğu kanuni denetimleri, fiziki söküm sürecini, süreçte uygulanan resmi prosedürleri, geri dönüşümü mümkün olmayan çeşitli maddelerin nerelerde ve ne şekilde bertaraf edildiğini, söküm sırasında çevre ve insan sağlığına karşı muhtemel olumsuzluklara nasıl müdahale edildiğini, fotoğraflı örneklerle anlattı. Daha sonra tesisleri gezen ve çalışmaları yerinde inceleyen Vietnam heyeti, yetkililerden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı.

‘TÜRKİYE'NİN TECRÜBESİNDEN FAYDALANACAĞIZ’

Bakanlık Temsilcisi Tien ise Aliağa’ya gemi söküm faaliyetlerini izlemek için geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda kendi ülkemizde kullanabileceğimizi düşündüğümüz yöntemler hakkında bilgiler edindik. Buradaki tecrübelerden faydalanmak, bizim için çok önem arz etmektedir. Buradaki tesislerin çok iyi tesisler olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda dünya lideri konumunda olduğunu bildiğimiz için ilk olarak Aliağa’daki tesisleri ziyaret etmek istedik. Sektör hakkında en iyi tecrübeleri ve en iyi izlenimleri buradan alabileceğimizi biliyorduk. Burada edindiğimiz tecrübeleri de kendi ülkemizde uygulayabileceğimizden eminim.”

‘TÜM DÜNYA BİZİ ÖRNEK ALIYOR’

Çeviker de sektörün dünyaya örnek olmaya devam ettiğini söyledi: “Sektörde tecrübelerimizden faydalanmak isteyen ülkeler, sürekli olarak tesislerimize ziyarette bulunuyorlar. Bu kapsamda son olarak Vietnam heyeti tesislerimizi ziyaret etti. Vietnam heyetinin ziyaret amacı, kendi ülkelerinde bulunmak istedikleri gemi geri dönüşüm faaliyetlerini, çevre ve işçi sağlığına duyarlı olarak yapmak. Gemi geri dönüşüm bölgemiz de bu duyarlılığa sahip, dünyanın en önde gelen tesislerine sahip olduğu için ilk olarak bizim tecrübelerimizden faydalanmak istediler. Biz de hiçbir şekilde rakip gözetmeksizin, dünyanın hepimizin dünyası olduğunu düşünerek, bilgi ve tecrübelerimizi Vietnam heyetiyle paylaştık.”