Türk gıda ürünleri, dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ABD’de görücüye çıktı. ABD’nin en büyük gıda fuarı olan Summer Fancy Food Show, bu yıl 28-30 Haziran 2015 tarihlerinde 61. kez New York’ta düzenlendi. Fuarın Türkiye Milli Katılım organizasyonunu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) gerçekleştirdi. Toplam 49 ülkeden 2 bin 600 katılımcı ve 22 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Summer Fancy Food Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonunu Ege İhracatçı Birlikleri bu yıl 17. kez üstlendi. Bu yıl Türkiye Holü’nde İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin Ur-Ge projesi kapsamında 9 firma, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin Ur-Ge projesi kapsamında 8 firma olmak üzere toplam 52 Türk firması yer aldı.

Dünyanın en önemli gıda ithalatçı ülkelerinden biri olan ABD’ye Türkiye’nin 2014 yılında 700 milyon dolarlık gıda ve tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini belirten EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, “ABD, yıllık 130 milyar dolar gıda ürünleri ithalatı yapıyor. Bu ithalattan en azından 1 milyar dolarlık pay almak istiyoruz. Summer Fancy Food Fuarı bu hedefe ulaşmada çok önemli. 2015 yılında 52 firma ile katıldık. 2016 yılında Türkiye standının 75 metrekare büyümesiyle 8-10 arası ilave Türk firmasının katılımı mümkün hale gelecek ve hedefimize daha kolay ulaşacağız.” diye konuştu.

Türkiye’den ABD’ye ihracatı yapılan başlıca ürünlerin kuru meyveler, kurutulmuş domates, konserve ürünler ve şekerli mamuller olduğunu kaydeden Tarakçıoğlu, Summer Fancy Food Fuarı’na; Türkiye'den kuru meyveden turşuya, helvadan kurutulmuş domatese, baharattan hazır yiyeceklere bir çok ürün ihracatçısı firmanın ürünlerini sergilediğini aktardı. Tarakçıoğlu, fuarda ayrıca Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu ile Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu’nun tanıtım faaliyetinde bulunduğu bilgisini de verdi. Fuarda Türkiye Holünü T.C. New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ile New York Ticaret Ataşesi Mustafa Ali Yurdupak ziyaret ederek firmalar ile ABD pazarına ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.