Türk-İş'in araştırması; Şubat ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 307, yoksulluk sınırının ise 4 bin 259 lira olduğuna işaret ediyor. Araştırma ayrıca et ve sebze fiyatlarının arttığını ortaya koyuyor.


Açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili saptamaların ardından 2015 Şubat ayı itibariyle, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 307 lira 55 kuruş, gıda harcamasıyla giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 259 lira 13 kuruş olarak hesaplandı.

Aile bütçesinde, özellikle dar ve sabit gelirli kesimler açısından önemli ağırlığı bulunan gıda harcamasındaki artışın bir nedeni, olumsuz seyreden kış koşulları nedeniyle pazara sevkiyatı azalan yaş sebze-meyve oldu. Sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti bu ay bin 593 lira olarak hesaplandı. Ayrıca, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2015 yılının ilk 2 ayı itibarıyla 75 lira ve önceki yılın aynı ayına göre 177 lira artış gösterdi. Yoksulluk sınırındaki artış ise aynı dönemler için sırasıyla 245 ve 577 lira oldu.

ET VE SEBZE FİYATLARI ARTTI

TÜRK-İŞ’in verilerine göre 2015 Şubat ayı itibariyle mutfak enflasyonunda değişim şöyle oldu:

"Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,04 oranında arttı. Bir önceki yılın son ayına göre iki ayda artış oranı yüzde 6,10 olurken, gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 15,67 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,74 olarak hesaplandı. Süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı yüzde olarak sırasıyla 3,50 ve 7,38 oranında artarken tavuk fiyatı aynı kaldı. Balık fiyatı ortalamada düşük de olsa geriledi, hesaplamada bol tüketilen istavrit, hamsi, mezgit gibi balıklar ağırlıklı olarak yer aldı. Yumurta fiyatı tanede 1 kuruş artarken, bakliyat ürünlerinden nohut fiyatı arttı, diğerlerinin fiyatı aynı kaldı. Sebze kilogram fiyatı bu ay 4 lira 8 kuruşa yükseldi, meyve ortalama kilogram fiyatı ise 2 lira 81 kuruştan 3 lira 13 kuruşa çıktı."