İngiltere Parlamentosu’nda İş Adamları Derneği Business Netwotk’ün düzenlediği Ticaret Forumu’nda, Gebzeli Sanayici İş Adamları Derneği (GESİAD) üyeleri İngiltere Adalet Bakanlığı’nda Devlet Bakanı Simon Hughes bir araya geldi.

Forumda, Türkiye’den gelen Gebzeli iş adamlarına, İngiltere’deki ticari girişimler hakkında bilgi verildi. Forumun onur konuğu Liberal Demokrat Parti üyesi Simon Hughes, Türk iş adamlarına, İngiltere’de ticaret ile ilgili bilgi verdi.

Forumda Hughes, şimdiye kadar küçük ve orta ölçekli işletmelerin, İngiltere’de yerel belediye ve Ekonomi Bakanlığı’ndan gereken ölçüde destek alamamasının nedeni olarak, karşılıklı iletişim eksikliği olduğunu söyledi. İngiliz Bakan, bu sorunun çözümüne yönelik, yerel belediyelerin çıkaracağı bir yol haritasının işletmecilere yardımcı olabileceğini belirtti. Hughes ayrıca, senede bir veya iki kere iş adamlarıyla beraber düzenlenecek toplantıların gelecekte geliştirecek yöntemler için etkili olacağını vurguladı.

Öte yandan, ülkeye gelmek isteyen iş adamlarının vize başvuru sürecinde yaşadığı sorunlara değinen İngiliz Bakan, sorunların en aza indirilmesi için Türkiye’de vize işlemleriyle ilgilenen avukatların ve İngiliz yetkililerin bir araya gelerek, vatandaşları doğru yönlendirilebileceğine dikkat çekti.

Vergilendirilme ve gümrük işlemlerine de değinen Hughes, bu işlemler için yerel belediyelerden bilgi edinmenin büyük önem taşıdığını, işletmecilerin bazen eksik bilgiler nedeniyle fazladan vergi ödediğini savundu. İngiltere devletinin ekonomi alanında belirlenmiş 12 sektöre destek sağladığını belirten bakan, bu sektörlerin başında bilişim sektörünün geldiğini ifade etti.

Genç nesilin işletmeler için önemine işaret eden Hughes, İngiltere hükümetinin 25 yaş altı gençlere destek verdiğini belirtti. İngiliz bakan, 25 yaş altı gençlere sağlanan iş ve staj imkanının, istihdam sağlamak için çok önemli olduğunu vurguladı.

ABD’yle İngiltere’nin ekonomi için yapacağı Transatlantik Anlaşması’ndan bahseden İngiliz bakan, anlaşma imzalandığı takdirde, Avrupa’daki Türk işletmelerin de bu anlaşmadan faydalanabileceğini sözlerine ekledi.