Türk iş dünyası ile Körfez ülkeleri iş çevrelerini bir araya getirerek, yeni işbirliği olanaklarını masaya yatıracak Türkiye-Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi Forumu 1-2 Kasım 2016 tarihlerinde Bahreyn’de gerçekleştirilecek.
TOBB ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) arasında 2011 yılında imzalanan işbirliği anlaşması ürün vermeye devam ediyor.
Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa himayesinde, TOBB ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) koordinasyonunda, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde yapılacak Forum’a Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) de destek verecek.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Oman ve Kuveyt’in içerisinde bulunduğu 6 ülkenin ticaret ve sanayi Odalarından oluşan Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu ile birlikte hayata geçirilecek toplantılara başta Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa olmak üzere, KİK Genel Sekreteri Abdul Latif bin Rashid Al Zayani, Türkiye ve KİK ülkeleri Hükümetlerinin üst düzey temsilcileri, Körfez Ülkeleri Oda Başkanları ve firma temsilcilerinin katılımı bekleniyor.
Bölge ülkelerin iş ve finans çevrelerinden temsilciler ile Türkiye’den muhtelif sektörlerden oluşan özel sektör heyeti de toplantılarda yerini alacak.
Forum kapsamında, altyapı, mega projeler, teknik müşavirlik, tarım, gıda güvenliği, yenilenebilir enerji, petrol ve gaz sektörü, karşılıklı işbirliği imkanları, şirket kurma koşulları ve kadın girişimciliği gibi konular ele alınacak. Firmalar arası ikili görüşmeler gerçekleştirilecek.
Forumun ilki 2012’de İstanbul’da yapıldı
Söz konusu Forum’un birincisi, 4-6 Şubat 2012 tarihlerinde, yaklaşık 600 temsilcinin katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi.
2012 yılında düzenlenen Forum’da, İslami girişim sermaye bankası Venture Capital Bank ve Türkiye’de faaliyet gösteren Alkhair Capital’in ana hissedarı Bank Alkhair, Türkiye’nin meyve suyu konsantresi ve meyve püresi üreticisi Göknur Gıda’nın yüzde 65 ortağı olmak üzere, işlem büyüklüğü yaklaşık 100 milyon USD değerinde bir mutabakat zaptı imzalamıştı.
Türkiye-Körfez ticaret hacmi artıyor
Türkiye’nin Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile ticaret hacmi 2000 yılında 2 milyar ABD Doları iken, 2015 yılında bu rakamın yaklaşık 8 misli artarak, 15 milyar ABD Dolarına ulaşması dikkat çekiyor. Körfez ülkelerinin petrol dışı üretim planlamalarına yönelmeleri, bu ülke pazarlarındaki yüksek satın alma gücü ve coğrafi yakınlık, Türk iş dünyası için ciddi işbirliği ve yatırım fırsatları sağlıyor.