Doğal vitamin deposu olan geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve Antep fıstığını tanıtmak ve ihracatını arttırmak için faaliyet gösteren Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG), hedef pazar olarak belirlediği Çin'in en önemli basın mensupları ve blogger'larından oluşan beş kişilik bir heyeti Türkiye'de ağırladı. KMTG tarafından yapılan program çerçevesinde gelen ve İzmir'de bir üzüm işletmesini ziyaret eden Çinli misafirlere kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve Antep fıstığı ile hazırlanan yemek ve tatlılar ikram edildi.

Türkiye turu kapsamında incir ve kayısı işletmesi de ziyaret eden Çinli gazeteciler ve yazarlar, daha sonra Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Enstitünün kuru incir bahçelerini gezen misafirler, dalından topladıkları incirlerin tadına baktı. Oradan da İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes antik kentine giden misafirler KMTG Başkanı Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Gürcan Şen, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Bilge Göksan, Rafael Çikurel ve Eli Alharal ile biraraya geldi. Çin'i 2015 yılında hedef pazar olarak seçtiklerini belirten Öz, 2015 yılında tanıtım faaliyetlerine başlandığını, Çin'de market tadım faaliyetleri ve basın toplantıları düzenlendiğini, Weibo hesabı oluşturulduğunu ve hediye olarak kuru meyvelerin dağıtıldığı sosyal kampanyalar düzenlendiğini, Çince web sayfasının yayına girdiğini kaydetti. Osman Öz, "Son olarak da Çin'in en önemli basın mensuplarını, sektörümüz ve ülkemiz hakkında daha yakından bilgi sahibi olmaları için ülkemize davet ettik. Gelen gazeteciler, Çin'de son derece popüler, milyonlarca takipçisi olan kişiler. Yazacakları yazılarla, yapacakları yemek programlarıyla Çin'deki pazar payımızın arttırılmasına önemli katkılar sağlamalarını bekliyoruz. Çin'i, sektörümüzün 2023 için belirlediği 3 milyar dolar ihracat hedefinde önemli katkı sağlayacak ülkelerden biri olarak görüyoruz." dedi. 2016 yılında Çin'deki tanıtım faaliyetlerine devam etmeyi planladıklarını anlatan KMTG Başkanı Öz, ayrıca başka bir Uzakdoğu ülkesi olan Güney Kore'de de tanıtım çalışmasına başlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.

ÇİNLİ GAZETECİLER KURU MEYVELERLE YAKINDAN İLGİLENDİ

Çinli gazeteciler ise kuru üzüm ve kuru incir işletmelerinin aile işletmesi olmasından ve üç dört kuşağın birarada çalışmasından çok etkilendiklerini ifade etti. Türk kuru meyvelerinin besin değerleri ve sağlığa faydalarıyla yakından ilgilenen misafir gazeteciler, ikram edilen yemeklerin ve ziyaret edilen yerlerin fotoğraflarını çekerek sosyal medyada yayımladı. Heyete, İzmir ve Aydın gezilerinde KMTG adına Ece Tırkaz eşlik etti.