Türk petrol şirketleri, Irak Kürdistan bölgesinin Erbil şehrinde düzenlenen Uluslararası 4. Petrol ve Gaz Fuarı'a büyük ilgi gösterdi. Açılışını Erbil Valisi Nevzad Hadi'nin yaptığı fuara 11 ülkeden toplam şirket katılıyor. Fuarın açılışında çok sayıda yabancı firmanın temsilcisi hazır bulundu. Geçtiğimiz yıl düzenlenen fuara, 8 ülkeden 55 petrol şirketi katılmıştı. Fuara Türkiye'den 15 şirket katıldı. Fuara Türk petrol şirketlerinin ilgisi dikkat çekti.

Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Maxam Anadolu Patlayıcı Maddeler Pazarlama, Ticaret ve Nakliye Şirketi temsilcisi Aziz Aytekin, geçtiğimiz günlerde Erbil'de meydana patlama nedeniyle tedirgin olduklarını, ancak yatırımdan vazgeçmediklerini söyledi.
Aytekin:" Burada yerel bir ortağımız var, bölgeye daha çok ihracat yapmayı hedefliyoruz. Burada bulunan petrol firmalarına patlayıcı madde tedarik etmeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Tekfen İnşaat Irak Genel Müdürü İbrahim Ünsal ise, 2011 yılından itibaren Erbil'de yatırım yaptıklarını, bölgede bulunan sıkıntılara rağmen Erbil'in pazarı vazgeçilmez olduğunu söyledi.
Ünsal:" Bildiğiniz gibi dünyada petrol fiyatlarında ciddi bir düşüş var. Bu nedenle petrol sahasındaki çalışmalarda bir azalma yaşandı. Diğer yandan Kuzey Irak'ta IŞİD sıkıntısı bulunmaktadır. Fakat petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak ve rekabet koşulları çerçevesinde petrol sahasında faaliyet göstermek için belli riskleri göze almak gerektirmektedir. Biz de petrol firması olarak Kuzey Irak'ta faaliyetlerimize devam etmeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Güney Yıldızı Petrol Anonim Şierketi Genel Müdür Yardımcısı Fatih Can ise , Erbil'deki petrol pazarının ciddi ve büyük bir pazar olduğunu söyledi.
Türk firmalarının Irak Kürdistan'ında büyük avantajlara sahip olduklarını söyleyen Can:" Şu anda belki işler çok iyi gitmiyor, yatırım projeleri ve alt yapı projelerinde belki bir yavaşlama var. Ama burası gerçekten büyük bir pazar. Türk firmaların çok kolayca iş yapabileceği bir alan. Bu nedenle şu andaki konjektörü önemsemeden uzun vadede projeler geliştirmeyi düşünüyoruz. Gelecekte büyük projelere imza atacağımızdan eminim. Bu sadece benim şirketim için geçerli değil, bunun tüm Türk şirketleri için geçerli olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

3 gün devam edecek fuara; Türkiye, İran, Almanya, İtalya, İngiltere, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Fransa ve Hindistan'dan petrol şirketleri katılıyor.