Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Mart ayı olağan mütevelli heyet toplantısında işsizlik sorunu, çözüm önerileri ve mesleki eğitimin bugünkü durumu görüşüldü. Toplantıda, Türkiye’de işsizlik sorunu değil ciddi bir mesleksizlik sorunu olduğu vurgulandı.

TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, toplantıda yaptığı konuşmada, mesleki eğitimin revize edilmesini, meslek okullarında okuyan öğrencilerin eğitimlerinin büyük çoğunluğunu sanayide staj yaparak geçirmelerini dile getirdi. Sarıtoprak “Bu okullarda eğitim gören gençler gelecekte hiç işlerine yaramayacak bilgilerle dolduruluyorlar. Meslek okullarında alınan derslerin gelecekte sahada kullanacağı teknik becerilerle en ufak entegrasyonu yok. Çocuklar gereksiz ve anlamsız ders yoğunluğu ile yıllarını boşa harcıyorlar. Oysa buralardaki eğitimlerini sanayide staj yaparak geçirseler hem kolay iş bulurlar hem de sanayicinin arayacağı teknik eleman profiline sahip olurlar. Bu gün itibarıyla mühendis ve işçi unvanlarının arasında nitelikli teknik personel yok. Türkiye’de bana göre işsizlik sorunu yok. Ciddi bir mesleksizlik sorunu var. Süratle teknik eğitim ve mesleki eğitim sistemi revize edilmelidir.” dedi.

Toplantıda söz alan TÜSİAV Genel Sekreteri Yılmaz Doğan ise meslek liselerinin müfredatının daha işlevsel hale getirilmesini ve öğrencilere daha fazla teknik beceriler kazandırılması gerektiğini savundu.