Türk Standardları Enstitüsü, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Standardizasyon Teşkilatı ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik aksiyon planı imzalayacak. TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, imzalayacakları Aksiyon Planı’nın, Türkiye’ye, Körfez ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşmalarının uygulanması için zemin hazırlayacağını söyledi.



Başkanı Korkmaz yazılı değerlendirmesinde Enstitü’nün belgelendirme, gözetim, muayene-test hizmetlerini kapsayan uygunluk değerlendirme alanında, Körfez ülkelerinde etkinliğini arttırmayı hedeflediğini ifade ederek, “TSE uygunluk değerlendirme alanında Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi olan Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ve Umman’da etkinliğini artırmak için önemli bir dönemeçtedir. TSE’nin hâlihazırda bu ülkelerle ikili ticaret anlaşmaları yoluyla sağladığı etkinlik, bu ülkelerin standardizasyon kuruluşlarının üye olduğu Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Standardizasyon Teşkilatı (GSO) ile imzalanacak aksiyon planı ile ivme kazanacak. GSO ile imzalanacak Aksiyon Planı ile Körfez ülkeleriyle TSE arasında; standardizasyon, uygunluk değerlendirme, akreditasyon, metroloji, bilgi teknolojisi alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.” izahında bulundu.



Korkmaz, söz konusu plan kapsamında; Türkiye ile Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi (GCC) ülkeleri arasında oluşacak Serbest Ticaret Anlaşmalarının (FTA) uygulanması için zemin hazırlanmasının öngörüldüğünü aktardı ve şöyle devam etti: “TSE’nin körfez ülkelerinden Suudi Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman ile yürürlükte olan ikili anlaşmaları bulunmaktadır. TSE, Suudi Arabistan Standardizasyon, Metroloji ve Kalite Organizasyonu (SASO) ile imzaladığı Teknik İşbirliği Protokolü uyarınca, Türkiye’den bu ülkeye ihraç edilecek gıda ve tarım ürünleri, ilaçlar, tıbbi malzemeler, kozmetik ve ham petrol dışındaki ürünlerin yükleme öncesi gözetim muayenelerini yapmaktadır. Bu ülkeye ihracat yapacak firmaların TSE’ye müracaat ederek SASO (Certificate of Conformity) Belgesi almaları gerekmektedir.”



TÜRKİYE’DEN İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLER



TSE ile Yemen Standardizasyon, Metroloji ve Kalite Kontrol Teşkilatı (YSMO) arasında imzalanan anlaşma uyarınca Türkiye’den Yemen’e ihraç edilen tüm endüstriyel (gıda dışı) ürünlerin yükleme öncesi incelemesi TSE tarafından yapılıyor.



Körfez ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretinin ana arteri durumunda olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Standardizasyon ve Metroloji Otoritesi (ESMA) ile 2014 yılında yapılan anlaşma uyarınca da, bu ülkeye girecek zorunlu incelemeye tabî tüm ürünlerin ESMA adına TSE tarafından teknik incelemeden geçirilmesi karara bağlandı. Bu anlaşmayla TSE, BAE’ye giren ürünlerin ve BAE’den Körfez ülkelerine gidecek ürünlerin uygunluk değerlendirmelerini yapmak üzere görevlendirildi.



Ayrıca TSE’nin Umman ile de 2012 yılında imzalamış olduğu Yükleme Öncesi Muayene anlaşması halen yürürlükte bulunuyor.