Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeni ile gelecek turist sayısında daralmanın önüne geçmek için Türk turizmciler harekete geçti. Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Uluslararası MITT 2015 fuarına Türkiye çıkarma yaptı.

Türk Standı Uluslararası MITT 2015 Moskova Fuarı'nda 1500 metrekarelik alana kurularak tanıtım programını başlattı. Stantta geleneksel tatil merkezleri yanı sıra Türkiye'nin 27 farklı bölgesinden de tanıtım grupları, şirketler ve otel temsilcileri yer aldı.
Türk Standı'nda fuar boyunca 'Türkiye Dünyanın En Büyük Müzesi' adlı resim sergisi açık olacak. Ayrıca Türk dans grupları yöresel halk oyunları katılımcıların beğenisine sunulacak.



Bu yıl daha fazla Rus turist karşılamayı umduklarını belirten Denizli Colossae Spa Termal Otel genel müdürü Şeref Karakan, "Rusya'dan Türkiye’ye yaklaşık 4 milyon turist geliyor. Yaşanan kriz neticesinde uzak mesafe uçuşlar çok pahalandı. Bu uçuşları iptal edecek Rusların alternatif olarak bizim destinasyonu seçeceklerini düşünüyoruz. Ayrıca Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Ruslar Avrupa yerine Türikiye'yi tercih edecekler.” dedi.

"1 MİLYON KAYIP DİĞER PAZARLARLA TELAFİ EDİLMEZ"

Her yıl MITT Moskova'ya katıldığını anlatan Belek Turizm Yatırmcıları Birliği Genel Müdürü Murat Özen fuarda güzel bir kalabalık gördüğünü ve bu durumun gerçek turizme yansımasını umduğunu belirtti. "Her yıl Moskova'ya bu fuar için geliyorum ve daha önce tıklım tıklım olan uçak bu sefer neredeyse boştu. Ayrıca Rublenin değer kaybetmesi, alım gücünün düşmesi muhakkak piyasayı etkileyecek. Operatörlerle yaptığım görüşmelerde yüzde 30'luk düşüşün olduğunu bize anlatıyorlar. Umarım bu gerçekleşmez, çünkü bu 1 milyon kişilik azalma anlamına geliyor. Türist sayısı 3 milyona gerileyecek. Ve bu açık alternatif pazarlarla kolay kolay kapatılmayacağı anlamına geliyor. Umarım buradaki kalabalık olumlu sinyaller olarak devam eder." dedi.

Kars'tan katılan Serhat Kalkınma Ajansı temsilcisi Oktay Güven şunları anlattı: “Biz özellikle kış turizmi açısında Rusya'dan beklentilerimiz var. Ayrıca Rusların Kars'ta yaklaşık 40 yıla yakın yaşamışlıkları var. Bu açıdan Kültür turizmi açısından da Ruslara Karsın çok ilginç geleceğine inanıyoruz. Her yıl büyük bölümü Rus olmak üzere 50 bine yakın turist Kars ve Sarıkamış'a geliyor.”


Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin, "Rus piyasasında geçen yıla oranla biraz düşüş söylentileri var. Malum Rusya'da ki ruble krizinden dolayı, ama inşallah bunu lehimize çevirmeye çalışacağız. Turist sayısını artırmak için biliyorsunuz bakanlık Rusya'dan gelen turist uçaklarına 6500 dolar yakıt desteği verdi. Berlin'de fuarımıza Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılmıştı. Ondan talebimiz Rusların pasaport ile değil de kimlik ile Türkiye'ye girebilmeleriydi. Sayın bakanımızda onunla ilgili çalışmaların yapıldığını, havalimanlarında barkod okuma sistemlerinin Rus alfabesine göre uyarlanmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. İnşallah onu da sağlayabilirsek krizi lehimize çevirmeye çalışıyoruz. Bugün çok kalabalık standımız, arkadaşlarla broşürler dağıtıyoruz ve fuar süresince Alanya’mızı tanıtmaya devam edeceğiz." dedi.

"FİYAT İNDİRİMİ ERKEN REZERVASYON YAPANLAR İÇİN HAKSIZLIK"

Güral Premier Otelleri ve Güral Porselen’den İsmet Güral da, "Turist sayısında belki bir miktar azalma olur ama dünya ekonomisinde daima bir dalgalanma vardır. O sebepten bunun üzerinde paniğe kapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanlarda artık bir kültür alışkanlığı tatil alışkanlığı var. Batı insanı için tatil olmazsa olmaz ekmek su gibidir. Rus halkı da uzun süredir alıştı buna, kendi imkanları ölçüsünde mutlaka geleceklerdir. Hafif bir azalma olsa da, biz asla ve asla servisimizden ve kalitemizden bir azaltma kesinlikle yapmamamız lazım. Fiyatlarda kesinlikle indirmemek lazım, size güvenip rezervasyon yapan insanlara haksızlık olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Hizmet kalitesinin artırılarak tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Güral, “Bizim almış olduğumuz tedbir, hizmetimizi nasıl daha iyi hale getirebiliriz? Tek çalıştığım ve odaklandığım nokta bu, başka bir tedbir almadım. Bugünkü fuarın geçmiş fuarlar kadar olmasa da onlara yakın bir fuar olmasını bekliyorum. Ruslar son anlarda rezervasyon yaptıran insanlar onun için şuana kadar rezervasyonların gelmemiş olmasını çok kötümser bir senaryo olduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

18 ile 21 Mart tarihleri arasında hizmet verecek olan MITT Fuarı, bu yıl 57 bin metrekarelik alanda 8 pavilyonda kuruldu. 22. kez düzenlenen fuarda bu yıl ilk defa tanıtım için Myanma, Bahreyn ve Yemen de yer alacak. Geçtiğimiz yıl fuara Rusya'nın 77 bölgesinden 37 bin 436 ziyaretçi katıldı. Organizatörler bu yıl yüzde 5 ile 9 arasında ziyaretçi artışı bekliyor.

Ayrıca MITT bünyesinde düzenlenen sağlık fuarı InterMed'e de Türkiye dahil 16 ülkeden 100'den fazla şirket katıldı.