Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Emre Ünver 50 yıl ikamet etmemiş Türk yaşlıların az maaş almasının AB ile Türkiye arasında imzalanan ortaklık anlaşmalarına aykırı olduğunu söyledi.

Bu konu ile ilgili olarak yeni uygulamaya itiraz etmekte fayda olduğunu tekrarlayan İOT Başkanı Emre Ünver "İkinci Rutte Hükümeti koalisyon sözleşmesinde, 1 Temmuz 2014 tarihinden geçerli olmak üzere MKOB’nin yeniden ödenmesi kararlaştırılmıştı. Gelir destek uygulamasıyla bu söz eksik de olsa yerine getirilmiş oluyor. Diğer taraftan Hollanda’da tam olarak 50 yıl ikamet etmemiş olan ve büyük çoğunluğu yaşlılarımızdan oluşan emeklilere, Hollandalılardan daha az gelir destek ödeneği verilmesi ayrımcı bir uygulamadır ve aynı zamanda AB ile Türkiye arasında imzalanan ortaklık anlaşmalarına aykırıdır." dedi.

Türk kökenli emeklilerin yeni uygulamaya itiraz etmelerini önerdiklerini söyleyen İOT Başkanı Emre Ünver Bu amaçla hazırlanan IOT’nin web (www.iot.nl ) sitesindeki örnek itiraz mektubunu doldurup emeklilerin göndermelerini tavsiye etti.

16-65 YAŞ ARASI HOLLANDA'DA İKAMET EDİLEN YILLARA GÖRE BELİRLENECEK

MKOB ödeneği yerini gelir destek (inkomensondersteuning) ödeneğine bıraktığına da dikkat çeken Başkan Ünver, "AOW emekli alanlara verilen (MKOB) ek ödeneği, 1 Ocak tarihinden itibaren gelir (inkomensondersteuning) destek ödeneği olarak uygulanıyor. Tüm emekliler için eşit olan MKOB ödeneği ayda brüt 25,35 Euro’ydu. Bundan sonra ödenecek gelir destek ödeneği ise, 15-65 yaşları arasında Hollanda’da ikamet edilen yıllara göre belirlenecek. Emre Ünver, "AOW alan Türk emekliler için bu yeni uygulama bir anlamda iyileşme olarak görülebilir. Tam AOW maaşı almayan ve AIO ek ödeneğine muhtaç olanlar, zaten 1 Ocak 2012 tarihinden beri MKOB alamıyorlardı. Bu gruba dahil olan emekliler bundan böyle düşük te olsa gelir destek ödeneği alabilecekler." dedi.